Овчаров отхвърли констатациите за нарушения при АЕЦ „Белене"

Овчаров отхвърли констатациите за нарушения при АЕЦ „Белене"
По време на заседанието на временната комисия „Белене" Овчаров заяви, че докладите на Държавната финансова инспекция провалят позицията на България в международния арбитраж за „Белене". Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров отхвърли констатациите за нарушения на Закона за обществените поръчки при проекта за АЕЦ „Белене".

По време на заседанието на временната комисия „Белене" Овчаров заяви, че докладите на Държавната финансова инспекция провалят позицията на България в международния арбитраж за „Белене", предаде БНР.

„Държавната финансова инспекция контролира и осъществява последващ контрол върху изразходване на средствата по обществени поръчки. Тя не контролира законосъобразност или незаконосъобразност на обществените поръчки. В три проверки тази инспекция не е констатирала незаконосъобразност на направените разходи по тази поръчка и изведнъж, четири години по-късно, по поръчение на някой си, тя изведнъж прави едни грандиозни констатации. Тези констатации в момента провалят позицията на България на арбитража в Париж", категоричен беше Овчаров.

В отговор шефът на Държавната финансова инспекция Теменужка Петкова каза, че упреците са много сериозни и категорично не може да се съгласи с тях. В доклада, който е на МИЕТ, и в този на НЕК са разглеждани проверка за законосъобразност по отношение на две постановления на МС, с които се предоставят целеви бюджетни средства, обясни тя.

Петкова поясни, че другата финансова инспекция трябва да извърши проверка за законосъобразност по отношение на изкупуването на оборудването, което не може да бъде интегрирано в проекта АЕЦ „Белене".

Задачата, която е поставена от прокуратурата, е да се извърши проверка за законосъобразност на проведената обществена поръчка изборът на изпълнител за АЕЦ „Белене", посочи Петкова, уточнявайки, че това са три коренно различни теми, по които комисията е правила съответните проверки и те са намерили отражение.

Според бившия директор на НЕК Мардик Папазян цената на АЕЦ „Белене", съгласно финансовите консултанти, е 8.5 млрд. при изплатени кредити.

#МС #Закон за обществените поръчки #Мардик Папазян #МИЕТ #Теменужка Петкова #НЕК #доклади #прокуратура #проверки #Държавна финансова инспекция #АЕЦ „Белене" #нарушения #Румен Овчаров #комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »