Акад. Денков отвърна на президента Радев

Акад. Денков отвърна на президента Радев

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Вчера погледнах в Конституцията какво е написано за задълженията на президента и какво би трябвало да символизира - обединител на нацията. Очевидно той има други приоритети. Винаги съм казвал, че институциите трябва да работят заедно, за съжаление от другата страна не виждаме никакъв позитивен подход. Така че не виждам смисъл да коментирам конкретни изказвания. Така премиерът Николай Денков започна отговор на въпрос за таксата за руския газ и отношението на президента Радев към нея.

Малко по-рано държавният глава се изказа по темата, като определи управлението на страната като "скрито и по сценарий на запис". По думите на Румен Радев „тайната подготовка на продажбата на „Лукойл” е показател, че промяната се случва на тъмно”.

Той заяви, че това, което правят, е в полза на българските граждани, на българската икономика и националната сигурност на България. Денков припомни, че имат съответните аргументи за въвеждането на таксата върху руския газ, той вече ги е казал.

"Смятаме, че тази дискусия ще продължи. Изпратени са документите в Европейската комисия. Има разговор с представители на другите европейски държави", заяви още министър-председателят.

"Булгартрансгаз" със сигурност не е заплашен от фалит, отговори Денков на въпрос. И той бил чул тази версия, но тя нямала основание. "Нека да влезем в технологията, когато проведем разговорите с Европейската комисия, с Унгария и Сърбия. Предстои Европейски съвет и аз ще говоря с тях там. Това е задължение, което възниква по отношение на "Газпром", а не по отношение на тези държави или пък на "Булгартрансгаз", каза премиерът.

Таксата от 20 лв. за мегаватчас става изискуема от влизането на закона в действие. Реализирането й очевидно изисква някакво разпределение на задълженията между участниците, така че това е процес, който ще бъде изчистен, поясни Денков.

Интересно беше да отбележим откъде се изказа унгарският министър, можем да се замислим да няма включени и други интереси. Казах, че ние защитаваме българския интерес - от една страна това си приходи, които могат да влязат в бюджета, от друга страна има условия да се създаде истинска конкуренция, така че тръбният газ да се конкурира с втечнен, поясни аргументите на кабинета премиерът.

#Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници