Ключови промени за всички шофьори!

Ключови промени за всички шофьори!
A A+ A++ A

Предстоят важни промени, които очакват шофьорите.

Да се забрани преминаването и паркирането на автомобили в озеленени площи, предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени от депутати от ГЕРБ между първо и второ четене на законопроекта в Народното събрание, пише Pariteni.bg .

Забраната ще важи и за паркиране в площи, предназначени само за пешеходци в населени места, като няма да се прилага за велосипеди и тротинетки. В момента законът предвижда такава забрана за паркове, детски площадки и градини.

Предлага се още, когато фиш за неправилно паркиране е издаден в отсъствие на нарушителя и е подписан с квалифициран електронен подпис, да се изпраща отпечатан дигитален образ на фиша от автоматизираната система на службата за контрол.

В случай че глобата бъде заплатена в срок, екземпляр от фиша или отпечатания дигитален образ не се изпращат на нарушителя, пише още в проектозакона.

На първо четене на закона беше прието органите на МВР да спират превозните средства и да проверяват документите за самоличност и книжките както на водача, така и на пътниците и ако имат невръчени електронни фишове за нарушения да им ги дават.

Освен това се гласува премахване на всички стикери от предното стъкло на автомобила и замяната им с автоматизирани справки в централизирани регистри, отпадането на контролния талон към свидетелството за управление и възможността за заплащане на глоби онлайн, без преди това да се налага те да бъдат връчени присъствено.

Прие се още човек, който управлява МПС без свидетелство за управление, както и собственик, длъжностно лице или водач, който допуска или предостави управлението на автомобила на неправоспособен водач или на водач след употреба на алкохол или наркотици, да се санкционира с глобата от 1500 до 2000 лв., а при повторно нарушение да бъде от 2500 до 3500 лева.

Одобрени бяха и ограничения за новите водачи, които в срок от 12 месеца от придобиването на книжка трябва да управляват моторни превозни средства с максимална мощност над 90 kW.

Забранява се да шофират в часовете от 22:00 до 6:00 часа, както и да управлява моторни превозни средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,1 на хиляда или след употреба на наркотични вещества.

#шофьор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »