Станишев: Властта се опитва да подчини всичко, дори църквата

Станишев: Властта се опитва да подчини всичко, дори църквата
„Или премиерът трябва да предприеме мерки спрямо директора на дирекцията по вероизповеданията, или това означава, че зад действията на Велинов стои и г-н Борисов", заяви лидерът на БСП. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След кончината на патриарх Максим започна политически натиск върху Светия Синод и Българската православна църква (БПЦ), заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според Станишев водеща фигура се е оказал директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов, предаде репортер на БГНЕС.

„Ставаме свидетели на една власт, която се опитва да подчини всичко на личния си интерес. Една власт, която става опасна и трябва да си ходи", заяви той. След тези думи Станишев отправи и призив за участие в предстоящия протест на БСП.

Разколът през 1992 г. беше предизвикан чрез активна намеса на правителството в делата на БПЦ, припомни Станишев. Виждаме, че в последните дни държавата се опитва да предопредели избора на църквата, добави той.

„Или премиерът трябва да предприеме мерки спрямо директора на дирекцията по вероизповеданията, или това означава, че зад действията на Велинов стои и г-н Борисов", заяви лидерът на БСП.

ГЕРБ подхождат и към предстоящия избор както по начина, по който скандално бяха избрани съдии за Конституционния съд, каза още Станишев.

Зад това, което става във Висшия съдебен съвет (ВСС) прозира манталитета на ГЕРБ, заяви народният представител от БСП Михаил Миков. Според него се прави опит за контролиран вот за главен прокурор чрез системата за електронно гласуване.

„Това, което се подготвя - смяна на правилата и 10 минути след това внасяне на предложения, е опит за осигуряване на служебно решение, което не прави чест на никой, който участва в такава процедура. Опитът за едно контролирано мнозинство да избере нов е част от прокарвана политика на ГЕРБ", заяви депутатът.

Големият въпрос за защитаване на тайната и защитата не е решен, продължи Миков, добавяйки, че „Конституцията казва „тайно гласуване", а не "модерно гласуване". Очевидно ГЕРБ не се е отказал да наложи политически диктат върху съдебната власт. Изявления по темата имаше и от членове на самия ВСС".

Ясно е, че е оказан натиск и върху кмета на Съединение, ако иска да реализира свои проекти за общината да се присъедини към ГЕРБ, каза още Станишев.

„Това не е единствен случай, имам информация за много министри да се обаждат на кметове", добави той.

Според лидера на БСП това е случай на злоупотреба с държавна власт, с европейски пари се опитват да купуват кметове и бъдещите избори.

„Това е политическа кражба, но не е изненада", заяви Станишев.

Неговият колега Ангел Найденов призова за спиране на проекта за закупуване и доставка на многоцелеви изтребители на стойност близо 600 хил.млн. лв.Според депутата това е решение, което ще обвърже не едно правителство.

Неприемлив е видът на изтребителите, които правителството поръчва, става дума за изтребители, които са на възраст 30 години, добави той.

„Нека да имаме предвид, че стойността само на доставката е 30% от всички следващи разходи за въоръжение, поддръжка, обучение", каза още депутатът.

Четвърта година Министерство на отбраната (МО) поддържа разходи за отбрана под 1.5% от БВП, очевидно, че след като и в този бюджет е така, не се реализират цели и проекти, продължи Найденов.

„Във време, когато това ръководство на МО не доставя необходимите средства за реализация на други проекти, за ремонт и поддръжка на съществуващата техника и въоръжение. Когато дискриминират военнослужещите по отношение на социалната политика имаме всички основания да се каже да се спре този проект", заяви депутатът.

„Министърът на отбраната да спре да тероризира българските военнослужещо, призова Найденов".

#патриарх на България #Дирекция по вероизповеданията #Емил Велинов #власт #ГЕРБ #Светия синод #Българска православна църква #БПЦ #Сергей Станишев #БСП #отбрана #ВСС #Конституционен съд #електронно гласуване #КС #Висш съдебен съвет #кметове #Съединение #Михаил Миков #Ангел Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници