БЛС: Оставките може да обхванат цялата здравна система

БЛС: Оставките може да обхванат цялата здравна система
БЛС настоява заплатите на работещите в центровете незабавно да се увеличат двойно или да се увеличат с 50% и да се върне старият начин за допълнително стимулиране. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Български лекарски съюз (БЛС) подкрепи с декларация исканията на специалистите от Центровете по трансфузионна хематология във Варна и Стара Загора, съобщиха от БЛС.

Според лекарите необмислените административни реформи, направени без осигурено компенсаторно финансиране, са довели до настоящата трагична ситуация.

„Работещите в тези звена, които бяха и без това с мизерни заплати, са вече лишени и от допълнително стимулиране от собствени приходи. Не е ясно кому и защо бе нужно, освен на вицепремиера Симеон Дянков, да превръща лекарите и медицинските специалисти в тези и други структури в държавни служители“, се казва в декларацията на БЛС.

В документа от лекарския съюз заявяват още, че дългото бездействие на институциите е пагубно и това е довело до „сегашната взривоопасна ситуация“, при което увеличението на заплатите със 17 или 20%, съчетано с орязване на другите приходи, няма да реши проблема.

„На фона на това са цинични обвиненията към работещите, че нарушавали Хипократовата клетва и застрашавали националната сигурност. Хипократовата клетва не прави лекарите крепостни. Колегите са решили да напуснат и да си търсят по-добра реализация в страната или в чужбина, в системата на здравеопазването или извън нея. А националната сигурност застрашават точно управляващите с нерешаването на проблемите“, коментират още от лекарския съюз.

БЛС многократно предупреждава, че заплащането и условията на труд са на път да ликвидират някои специалности, с което да се срине здравната система. Освен трансфузионната хематология, критично ниският брой и заплащане на анестезиолозите е на път да блокира оперативната дейност, на патолозите – диагностиката и лечението, особено на злокачествени заболявания, на педиатрите – лечението на децата.

„Не ни се и мисли, какво ще стане, ако чашата на търпението прелее и в спешната помощ“, пише още в декларацията.

От БЛС настояват за адекватно финансиране приоритетно на тези дейности, като са дали съответните предложения в бюджета, който се приема в момента.

„На думи управляващите са съгласни с тези констатации, но конкретни действия значи да се увеличат средствата сега, точно с бюджета на държавата и на НЗОК. В противен случай, оставките на лекари и сестри може да обхванат цялата здравна система. Не е ясно дава ли си сметка правителството какво значи това и как би се справило с подобно нещо, случило се наскоро в Словакия“, се казва в декларацията.

БЛС настоява заплатите на работещите в центровете незабавно да се увеличат двойно или да се увеличат с 50% и да се върне старият начин за допълнително стимулиране. Лекарският съюз призовава правителството и парламента да подкрепят исканията им по бюджета на здравното министерство и НЗОК.

#оставки #здравна система #бюджет #заплати #лекари #медицински сестри #Български лекарски съюз #БЛС #Варна #Стара Загора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"