Над 20 щата искат да се отделят от САЩ

Над 20 щата искат да се отделят от САЩ
A A+ A++ A

След преизбирането на Барак Обама за втори президентски мандат над 100 000 негови сънародници са подписали петиции за излизане на техните щати от състава на федерацията.

За това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на публикации в интернет страницата на Белия дом.

Петициите са публикувани в раздела „Ние, народът“, където всеки може да напише молба или да се присъедини към вече съществуваща петиция, съобщи БТА.

Петиции за излизане от състава на САЩ са постъпили от жители от 20 щата: Тексас, Ню Йорк, Ню Джърси, Северна и Южна Каролина, Алабама, Джорджия, Флорида, Индиана, Мичигън, Тенеси, Луизиана, Кентъки, Арканзас, Колорадо, Северна Дакота, Орегон, Мисисипи, Мисури и Монтана. Повечето петиции са от няколко реда.

Една от тях, подписана от 8000 жители на щата Тенеси, гласи: „Мирно молим на щата Тенеси да бъде предоставено право да излезе от състава на САЩ и да създаде собствено правителство“.

По брой петиции за отделяне от САЩ на първо място е Тексас – над 25 000 – това е долната граница, над която по закон Белият дом е длъжен да отговори официално.

Тексасците се оплакват от сериозни нарушения на правата на човека, в това число мерките за сигурност по летищата.

Авторите на тексаската петиция се позовават на Декларацията за независимост, в която основателите на САЩ провъзгласяват, че „ако някоя форма на управление стане пагубна, народът има право да я промени или да уволни нейните членове и да състави ново правителство“.

Повечето от петициите са подписани от хора в щати, в които мнозинството от гласовете бяха спечелени от опонента на Барак Обама на президентските избори на 6 ноември – републиканеца Мит Ромни.

За последен път няколко щата са излизали от федералната държава през 1860 и 1861 г. след избирането на президента Ейбрахам Линкълн, след което в САЩ избухва гражданска война.

#Барак Обама #Президент на САЩ #Белия дом #САЩ #Тексас #Ню Йорк #Ню Джърси #Алабама #Джорджия #Флорида #Индиана #Тенеси #Луизиана #Кентъки #Арканзас #Колорадо #Северна Дакота #Орегон #Мисисипи #Мисури #Монтана #Мит Ромни #Ейбрахам Линкълн

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »