Замразиха номинацията на Алън за командир на НАТО заради връзка със скандала с бившия шеф на ЦРУ

Замразиха номинацията на Алън за командир на НАТО заради връзка със скандала с бившия шеф на ЦРУ
По-рано в понеделник беше съобщено, че главнокомандващият американските сили в Афганистан генерал Джон Алън е разследван за „неуместни“ имейли до жена, свързана със сексскандала, в който е замесен бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Барак Обама е замразил номинацията на генерал Джон Алън за върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО, съобщи представител на Белия дом.

Причината за решението на американския президент е разкриването на имейли, свързващи Алън със сексскандала с бившия директор на ЦРУ Дейвид Петреъс, информираха АФП и БГНЕС.

По искане на министъра на отбраната Леон Панета президентът е спрял номинацията на генерал Джон Алън в изчакване на разследването, съобщи говорителят на Съвета за национална сигурност Томи Вайътор.

По-рано в понеделник беше съобщено, че главнокомандващият американските сили в Афганистан генерал Джон Алън е разследван за „неуместни“ имейли до жена, свързана със сексскандала, в който е замесен бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс.

Разкритието беше нов неочакван обрат в разрастващия се скандал, който разтърси Вашингтон само няколко дни след преизбирането на президента Барак Обама. Конгресът на САЩ обеща да разнищи основно случая.

Представител на Пентагона съобщи пред репортери, че ФБР е разкрило кореспонденция от 30 000 страници между Алън и Джил Кели - ключова фигура в скандала, който срина репутацията на славния бивш генерал и директор на ЦРУ.

Петреъс неочаквано подаде оставка миналата седмица заради извънбрачна връзка с биографката си Паула Бродуел. Кели, която е от Тампа, щата Флорида, уведомила ФБР за заплашителните имейли по-рано тази година и те отвели разследващите органи до Бродуел. ФБР откри имейли между Бродуел и Петреъс, които разкривали връзката им.

Високопоставен представител на американското министерство на отбраната, пожелал да остане анонимен, заяви пред репортери, пътуващи с министъра на отбраната Лион Панета, че има „ясна възможност“ имейлите на Алън да са свързани с разследването срещу Петреъс.

Панета заяви в комюнике, че министерството му е било информирано за случая от ФБР в неделя и че той е поверен на генералния инспектор за разследване на Пентагона.

#Барак Обама #Президент на САЩ #номинация #Джон Алън #НАТО #ЦРУ #скандал #имейли #Дейвид Петреъс #Паула Бродуел #Леон Панета #министър на отбраната на САЩ #Джил Кели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"