Испания готви нова общонационална стачка

Испания готви нова общонационална стачка
В около 10 испански града, сред които Мадрид и Барселона, ще бъдат организирани шествия и събирания. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Испания се подготвя да започне във вторник нова общонационална стачка, която ще бъде второто масово протестно движение, проведено в страната за последната година.

В рамките на стачните действия са предвидени редица демонстрации срещу правителствената политика за реализирането на икономии, предаде АФП, цитирана от информационна агенция „Фокус".

В около 10 испански града, сред които Мадрид и Барселона, ще бъдат организирани шествия и събирания. В социалните мрежи вече имаше призиви за митинг и пред парламента, като демонстрантите възнамеряват да останат до сряда, когато парламентът ще има пленарно заседание.

В понеделник стана ясно, че около 350 000 души са останали на улицата в Испания заради необслужваните си ипотечни кредити, а други 200 000 са заплашени от същата участ.

Десетки от застрашените да им бъдат отнети домовете установиха протестен лагер пред мадридския клон на „Банкиа"- една от най-пострадалите банки от кризата с ипотеките.

Еврозоната е отпуснала до 100 млрд. евро за испанските банки, в това число и за „Банкиа", чиито нужди възлизат на приблизително 19 млрд. евро.

Вместо да харчи десетки милиарди евро само за спасяването на банките, правителството трябва да ползва част от тези пари да помогне на безработните ипотечни длъжници, предложиха седем съдии в доклад до Генералния съвет на съдебната власт на Испания.

#общонационална стачка #правителство #икономии #стачка #Испания #банки #ипотеки #безработни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »