Парното поевтинява от 1 януари, обяви ДКЕВР

Парното поевтинява от 1 януари, обяви ДКЕВР
Цената на парното ще бъде намалена от 1 януари 2013 г., обяви председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев, без да уточни с колко точно. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цената на парното ще бъде намалена от 1 януари 2013 г., обяви председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев, без да уточни с колко точно.

Намалението може да се очаква на базата на заявеното намаляване на цената на природния газ с 11%, което ще влезе в сила след подписването на договора за „Южен поток“, предаде БГНЕС.

По данни на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) имало възможност за намаление с половината на този процент, защото трябвало да се гарантират задълженията на топлофикациите към „Булгаргаз“.

„Надявам се намалението да бъде достатъчно, за да компенсира в някаква степен недовзетия приход на „Булгаргаз“, независимо от това ползата ще е за потребителите“, увери Ангел Семерджиев.

Той прогнозира и възможно намаляване на цената на тока от 1 юли 2013 г.

„При дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия ще приложим механизма, заложен в промяната на Закона за енергетиката, влиза в сила и регулаторният одит“, припомни председателят на ДКЕВР.

В близките седмици ще започне регулаторният одит на трите дружества ТЕЦ „Марица-изток“, като резултатите от него ще се отразят на по-нататъшното ценообразуване при електроенергията, посочи Ангел Семерджиев.

„Цените на свободния пазар в момента са по-ниски от цените, на които продават произведената енергия на обществения доставчик ТЕЦ „Марица-изток“ 1 и 3“, уточни той.

Председателят на енергийния регулатор увери, че няма опасност от свръхпроизводство на ток от ВЕЦ по подобие на ВЕИ сектора.

„Ресурсите там предстои да се развиват и те ще бъдат само в полза на потребителите, те не натоварват системата като при фотоволтаиците“, поясни Ангел Семерджиев.

#ток #парно #„Булгаргаз“ #ВЕИ #ВЕЦ #ТЕЦ „Марица-изток“ #председател на ДКЕВР #Ангел Семерджиев #ДКЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »