Блокадите на енергетици и миньори ще продължат до изтегляне на плановете

Блокадите на енергетици и миньори ще продължат до изтегляне на плановете

ФБ/КНСБ при "ТЕЦ Марица изток 2"

A A+ A++ A

Председателят на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица изток" Бисер Бинев заяви пред БНР, че блокадите на енергетици и миньори ще продължат, докато се стигне до изпълнение на исканията и по-конкретно - до изтеглянето на териториалните планове. Ако правителството реши да не ги изтегля, тогава може да се стигне и до ефективни стачни действия:

"Ще се съберем всички протестиращи енергетици и миньори и ще вземем следващо решение какво ще правим, може би ще преминем към ефективни стачни действия".

Настояването е плановете да бъдат изтеглени, въпреки уверенията, че не може, подчерта той и добави: "Това категорично не е вярно – те могат да бъдат изтеглени, преработени и съгласувани с всички заинтересовани страни така, че да удовлетворяват всички".

В интервю за предаването "Неделя 150" Бинев изрази съмнение, че европейските пари, които чакаме, ще влязат в регионите:

"Това е нещо пожелателно – дали ще влязат в нашите региони или в определени фирми, които са записани в териториалните планове. Някой би се надявал, че ще бъдат отворени работни места. Ние категорично не вярваме на това. Самият комплекс "Марица изток" генерира на годишна база много повече от този 1,5 млрд., така че едва ли държавата ще изгуби нещо. Напротив – би спечелила много".

Според него дори няма гаранция, че държавата ще получи тези пари. "Ние ще бъдем поредните, които ще имаме едни изпратени териториални планове и просто ще чакаме одобрението", смята той.

"Самите териториални планове, с тяхното предаване за разглеждане от ЕК, държавата казва, че започва затварянето на комплекс "Марица изток", коментира още синдикалистът и подчерта, че искат запазване на работните места и никога не е ставало въпрос за пари.

В споразумението по 7-те точки липсват подписите на миньорите, отбеляза Бисер Бинев и добави:

„Енергетици подписаха това споразумение. Нещата, записани в тези точки – не знам, колегите вече започнаха да осъзнават каква грешка са направили. Всички подписани точки са само пожелателни. Гаранция за тяхното изпълнение - дори 1% няма. Това, че всички са се разбрали категорично не е вярно. Там няма подпис на нито един миньор".

По думите му параметрите, записани в териториалните планове и пътната карта, се различават. Затова, според него, най-добрият вариант е териториалните планове да бъдат изтеглени, преработени до най-малкия детайл и отново да бъдат изпратени в ЕК. Това нас ще ни удовлетвори и всеки протестиращ ще има сам за себе си визия за собствения си живот, категоричен бе Бинев и добави, че те са наясно, че централите не могат да работят вечно.

"Преходът трябва да бъде плавен, а нашето правителство ни обрича още от следващата или по-следващата година на пълна гибел", категоричен е той.

"Убиваме енергетиката на България, застрашаваме националната сигурност на държавата, застрашаваме България да е на тъмно в зимните месеци", обясни председателят на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица изток".


#блокади #протести #енергетици #миньори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници