6500 евро средна пенсия вземали чиновниците в Брюксел

6500 евро средна пенсия вземали чиновниците в Брюксел
6500 евро е средната пенсия на чиновниците в администрацията на Европейския съюз, съобщи дипломат на голяма държава – членка на блока. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

6500 евро е средната пенсия на чиновниците в администрацията на Европейския съюз, съобщи дипломат на голяма държава – членка на блока.

В споровете за бюджета на ЕС и на фона на раздвоението на мненията за кохезионната политика тази информация вероятно ще предизвика недоволство, пише вестник „Труд“.

Постоянно наетите служители на европейските институции имат право на пенсия, равна на броя на прослужените години, умножен по 1,9% от последната основна работна заплата, вземана поне 1 година. Пенсията не може да надвишава 70% от нея.

Еврочиновниците се делят на 16 степени, като най-ниската основна заплата е 2654,17 евро на месец, а най-високата - 18 370,84 евро. Еврокомисарите взимат към 20 000 евро.

И при тези условия те заплашват със стачка на 16 ноември поради очертаващи се съкращения в бюджета за администрация.

Говорител на ЕК не потвърди и не отрече посоченото от дипломата число, уточнявайки, че щатните правила не са променени, но броят на пенсионерите от евроинституциите се увеличава.

Преговорите между правителствата и Европарламента за бюджетите на ЕС за тази и следващата година се провалиха в петък. Вторник в полунощ е последният срок за постигане на съгласие, иначе ЕК трябва да внесе ново предложение.

Лидерите на 13 страни - нетни получателки на еврофинансиране, включително премиерът Бойко Борисов, ще обсъждат във вторник в Брюксел бъдещето на кохезионната политика.

Притиснати от икономии у дома, източници на финансиране искат да режат дълбоко в следващия 7-годишен бюджет на ЕС.

#кохезионна политика #ЕК #пенсии #чиновници #ЕС #вестник „Труд“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"