Детските влогове освободени от данъка върху лихвите

Детските влогове освободени от данъка върху лихвите
Според първоначалния вариант на законовия текст за новия данък изключение бе предвидено само за разплащателните сметки, а регламентът за детските влогове не беше ясен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Детските влогове няма да бъдат обложени с новия данък върху лихвите по депозитите, който ще влезе в сила след 1 януари 2013 г.

Налогът от 10% ще засегне само доходите от срочните депозити и влогове, но разплащателните сметки и безсрочните спестовни сметки, включително детските влогове, ще бъдат изключени от обхвата му.

Това предвиждат окончателните редакции на работната група в парламента по промените в данъчните закони, които ще бъдат внесени за второ четене в бюджетната комисия, предаде вестник „Сега“.

Според първоначалния вариант изключение бе предвидено само за разплащателните сметки, а регламентът за детските влогове не беше ясен.

Проблемът бе особено сериозен при детските влогове, тъй като би се стигнало до това данъчнозадълженото лице да е непълнолетно.

Между първо и второ четене е отстранен и проблемът около декларирането на доходите от лихви по депозити. С изрични текстове те се изключват от годишната данъчна основа и няма да се декларират пред НАП.

Комисията ще обсъди и алтернативни предложения на опозицията за отмяна на налога или въвеждането на необлагаем минимум, но шансовете за успех не са големи, коментира вестник „Сега“.

Първоначално законопроектът предвиждаше банките да привеждат на НАП удържания данък след края на всяко тримесечие, но срокът бе съкратен до месец след месеца, за който са начислени.

#данък върху лихвите по депозити #НАП #вестник „Сега“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »