ЕС щял да обяви „Хизбула“ за терористична групировка след разследването в Бургас

ЕС щял да обяви „Хизбула“ за терористична групировка след разследването в Бургас
Шестима души загинаха при атентата срещу израелски туристи в Бургас на 18 юли, за който Израел обвини „Хизбула“ и Иран. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Резултатът от разследването на атентата в Бургас ще изиграе ключова роля за решението на ЕС дали да включи групировката „Хизбула“ в списъка си с терористични организации.

Тази теза заяви френският посланик в Израел Кристоф Биго в интервю за вестник „Джерусалем Пост“, цитирано от БГНЕС.

Редица лидери в Западния свят са единодушни с мнението на Израел, че зад кървавия атентат срещу израелски туристи на летище Бургас от 18 юли, при който загинаха шестима души, стои „Хизбула“.

Българските власти отказват да посочат виновник преди окончателните резултати от разследването, каквито все още няма.

„Британските ни приятели биха искали да включим военното крило на „Хизбула“ в списъка с терористични организации“, заяви Кристоф Биго и допълни, че основен елемент за това решение ще бъде резултатът от разследването в България.

Той посочи, че България все още не е съобщила резултати от разследването и ЕС трябва да почака, докато приключи процесът.

Американското и израелското разузнаване смятат, че самоубийственият атентат в Бургас е съвместна операция между „Хизбула“ и Иран.

Вестник „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че израелското разузнаване е засякло телефонни разговори между Ливан и Бургас месеци преди бомбения атентат.

Кристоф Биго подчерта, че ЕС „все още няма резултати от разследването на българските власти“ и че „ще може да вземе решението, когато има резултат от разследването“.

САЩ включиха „Хизбула“ в списъка си с терористични организации през 1995 г. Нежеланието на Европа да последва американския пример накара съветника на президента Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма Джон Бренън публично да разкритикува европейците в края на октомври.

„Ако не обявим „Хизбула“ за терористична организация, ще защитаваме по-трудно нашите страни и гражданите ни“, заяви той в Дъблин.

Джон Бренън обясни, че настоящото положение усложнява усилията за прилагане на законите заради проблемите, свързани с повдигането на обвинения в тероризъм срещу заподозрени членове на „Хизбула“.

#Джон Бренън #Израел #посланик на Франция #израелски туристи #Бургас #терористична атака #„Хизбула“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »