Ганев: При победа на ГЕРБ в София Борисов ще има по-силна позиция в „сглобката”

Ганев: При победа на ГЕРБ в София Борисов ще има по-силна позиция в „сглобката”

Стоп кадър/НОВА НЮЗ

A A+ A++ A

Такъв тип кандидатури като на Антон Хекимян, които не са партийни и целят излизане на подкрепата извън традиционните партийни ядра, рискуват доста често да не бъдат припознати от традиционните симпатизанти на дадената партия. Ключово е Хекимян да бъде легитимиран от лидера и основните политически лица – този процес, като че ли започна. Борисов се изказа за него, а Георги Георгиев го придружава. Така в „Офанзива с Любо Огнянов” политологът от „Тренд” Димитър Ганев коментира номинацията на ГЕРБ-СДС за кмет на София.

На въпрос защо лидерът на ГЕРБ не е бил при представянето на Хекимян, както направи за кандидатите в Пловдив и Варна, Ганев поясни: „В тези случаи става въпрос за партийни кандидати. При Хекимян и при Терзиев двете основни партии (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ) си дават сметка, че с техните традиционни партийни симпатизанти, няма как да спечелят изборите. И двете формации търсят и пробват с фигури, които са извън партийните среди, да мобилизират допълнителна подкрепа”, е мнението му.

С много голяма степен на вероятност, политологът счита, че изборите в София ще се решат на втори тур, при което е твърде недостатъчно да гласуват само симпатизантите на ГЕРБ и ПП. „Ще имаме безпрецедентна ситуация. Ако досега сме имали балотаж между десен и ляв кандидат, сега ще има по-различна ситуация – Хекимян и Васил Терзиев. Има обаче цяла кампания пред нас”, каза още той.

На въпрос дали има някакъв паралел между издиганите от ГЕРБ преди време Анастас Герджиков и Цецка Цачева за президент и сега Антон Хекимян за кмет, той каза: „Не. Ако има някакви паралели, те са с проф. Герджиков и проф. Габровски. И е заради това, че ГЕРБ в последните две години, когато беше в политическа изолация, заложи на лица извън строгите партийни редици. Лица с авторитет в своето професионално поле, което играеше роля за излизането на ГЕРБ от изолацията и търсенето на нова легитимация”.

Ганев е категоричен, че с номинацията на Хекимян ГЕРБ желае да спечели София. „Чувам интерпретациите за подарен мач. Не виждам никаква политическа логика да се случва това. Какво ще стане след победа на ГЕРБ в столицата – няма да падне „сглобката”. Последица ще бъде, че балансът в мнозинството ще бъде изместен към Борисов, който ще бъде в по-силна позиция и ще се възползва от това”, поясни политологът.

Според него другият кандидат за кмет на София – Вили Лилков, е получил два подаръка - от кандидата на ПП-ДБ и от този на ГЕРБ. „От Васил Терзиев - заради миналото на неговите роднини. Лилков изглежда като човек, който стои на определени позиции. От ГЕРБ – Хекимян не е традиционен кандидат за партията и по-консервативни техни симпатизанти биха могли да припознаят в Лилков алтернатива”, поясни той.

Политологът коментира и протестите на енергетиците. Мнението му е, че Делян Пеевски от ДПС се държи като лидер на мнозинството, защото съобщава основните новини. За недоволството допълни: „Това не са най-опасните протести за властта. Опасните са тези протести, които са с антисистемен характер”, подчерта Ганев.


#местни избори #Димитър Ганев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници