Лидерите на 15 страни от ЕС застават зад кохезионната политика

Лидерите на 15 страни от ЕС застават зад кохезионната политика
Председателят на Европарламента Мартин Шулц ще бъде домакин на срещата на лидерите на 15-те държави от групата „Приятели на кохезионната политика". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Държавните и правителствени ръководители на 15 страни от Европейския съюз, сред които и България, ще изразят подкрепата си за по-активна и силна кохезионна политика.

Те се събират на среща в Европейския парламент в Брюксел във вторник, която съвпада със заключителните дискусии по дългосрочния бюджет на ЕС, предаде БНР.

Парите за инфраструктура, околна среда, предприемачество, социална политика и наука и технологии да не бъдат намалявани – за това ще пледират лидерите на сраните, за които средствата от еврофондовете са ключов двигател на растежа.

Сред тях са повечето централно и източноевропейски държави, както и страни - модели за успеха на кохезионната политика, като Испания и Португалия.

Домакин на тази среща ще е председателят на Европарламента Мартин Шулц. В нея ще участват още председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и лидери на европейските организации на синдикатите, работодателите и малкия и средния бизнес.

Очаква се всички те да аргументират позициите си колко важна е политиката на сближаване за по-бедните региони и да отправят призив тя да не бъде жертвана при евентуални съкращения на дългосрочния евробюджет за периода от 2014 г. до 2020 г.

Преговорите по него продължават и тази седмица – в условията на директни заплахи за вето от страни като Великобритания и Швеция, които настояват за драстично орязване на разходите, включително и на тези за кохезионна политика.

Надеждите са, че въпреки противоречията, параметрите на следващия 7-годишен бюджет ще бъдат договорени на предстоящия в края на идната седмица извънреден Европейски съвет.

Срещата във вторник се очаква да оформи обща позиция за него на 15-те страни, формирали групата „Приятели на кохезионната политика", част от която е и бъдещата нова членка на ЕС – Хърватия.

Премиерът Бойко Борисов ще пристигне в Брюксел заедно със словашкия си колега Роберт Фицо. Преди това двамата ще участват в бизнесфорум в словашкия град Нитра, на който ще бъдат представени възможностите за инвестиции у нас.

#ЕП #Европейски парламент #Мартин Шулц #кохезионна политика #България #Хърватия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"