350 000 испанци останали без дом заради кризата

350 000 испанци останали без дом заради кризата
Еврозоната е отпуснала до 100 млрд. евро за испанските банки, в това число и за „Банкиа", чиито нужди възлизат на приблизително 19 млрд. евро. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Около 350 000 души са останали на улицата в Испания заради необслужваните си ипотечни кредити, а други 200 000 са заплашени от същата участ.

Десетки от застрашените да им бъдат отнети домовете установиха протестен лагер пред мадридския клон на „Банкиа"- една от най-пострадалите банки от кризата с ипотеките, съобщава ДПА, цитирана от БТА.

„Тук сме вече от 2 седмици. И няма да се махнем, докато „Банкиа" не започне да преговаря за разрешаване на проблемите ни," каза 51-годишният Фреди.

Разразилото се протестно движение принуди политиците да обмислят евентуални промени в законодателството за ипотеките в страната.

Изгонването на безработни длъжници на ипотечни кредити от домовете им се превърна в едно от „най-популярните лица на кризата", призна испанския министър-председател Мариано Рахой.

Миналата седмица пък 53-годишна жена се е самоубила, когато съдия-изпълнители дошли, за да я изведат принудително заради неплащане на ипотеката за апартамента й в предградие на северния испански град Билбао.

Пред офиса на банката са наредени матраци, на които протестиращите седят, спят или събират подписи за законопроект в защита на ипотечните длъжници.

Пред входа на банката виси малък ковчег, в който лежи скелет, с надпис: „Жертва на кризата", а постер призовава за слагането на край на „диктатурата на банките".

Само за 2004 г. и 2005 г. в Испания са построени повече от един милион имота. По това време изглеждаше, че цените ще се покачват до безкрай и банките с готовност раздаваха ипотечни заеми дори на хора с ниски доходи и без налични спестявания.

След това настъпи глобалната криза и спука имотния балон в Испания. Тази година се очаква икономиката да се свие с 1,5%, а безработицата е засегнала повече от четвърт от населението.

За разлика от САЩ и много други европейски страни, в Испания взелите ипотечен кредит не могат просто да предадат дома си на банката и с това да разплатят дълговете си, а имат отговорност за цялата сума на заема.

Според адвокати на пострадалите от ипотечната криза много домове на длъжници биват откупени сега от банките на по-ниска цена от реалната им стойност, което им позволява да искат от длъжниците си още пари по дълговете им и да спечелят от препродажбата на иззетите имоти.

„Банкиа" не преговаря с групите протестиращи, а само с индивидуални клиенти, заяви източник от финансовата институция, добавяйки, че от там вече са олекотили условията за заема на повече от 80 000 свои длъжници.

Неизплатените ипотечни кредити формират част от токсичните активи, които осакатиха испанския банков сектор.

Еврозоната е отпуснала до 100 млрд. евро за испанските банки, в това число и за „Банкиа", чиито нужди възлизат на приблизително 19 млрд. евро.

Вместо да харчи десетки милиарди евро само за спасяването на банките, правителството трябва да ползва част от тези пари да помогне на безработните ипотечни длъжници, предложиха седем съдии в доклад до Генералния съвет на съдебната власт на Испания.

„Ипотечните заеми бяха отпуснати във време на бърз икономически растеж и потребление, когато кредитите разцъфтяваха," заяви източникът от „Банкиа". Тя отхвърли спекулациите, че мнозина от приелите ипотечни заеми не са били достатъчно адекватно информирани за евентуалните рискове, които могат да възникнат.

Организации в защита на ипотечните длъжници свикват постоянни демонстрации, спасявайки стотици от изгонване. Тази седмица 46 съдии призоваха за промени, които да „очовечат" законите за ипотеките в Испания, който датира от 1909 г.

Испанските регулаторни мерки не защитават достатъчно добре потребителите срещу евентуалните рискови за тях клаузи в ипотечните договори, заяви в четвъртък генералният адвокат в Европейския съд Джулиан Кокот.

По-рано консервативното правителство на премиера Мариано Рахой одобри „кодекс за добро отношение" към най-бедните ипотечни длъжници, към който банките могат да се придържат по желание.

Инициативата постигна малък ефект, но правителството се опасява, че една по-задълбочена реформа би пробудила отново съмненията относно солидността на испанските банки и би повишила цените на кредитите.

Въпреки това тази седмица консерваторите на Рахой и главната опозиционна партия - социалистите, обявиха, че са постигнали съгласие за спешни мерки в помощ на най-уязвимите ипотечни длъжници, например семействата с деца, макар че конкретните детайли по споразумението не бяха много ясни.

#Испания #ипотечни кредити #кредити #Мариано Рахой #премиер на Испания #самоубийство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"