Иран провежда най-мащабното военно учение в историята си

Иран провежда най-мащабното военно учение в историята си
Иран започна в понеделник военновъздушно учение, което трябва да обхване територията на половината страна и ще се превърне в най-мащабното, провеждано досега. Снимка: worldaffairsboard.com
A A+ A++ A

Иран започна в понеделник военновъздушно учение, което трябва да обхване територията на половината страна и ще се превърне в най-мащабното, провеждано досега.

По-малко от седмица, след като САЩ обвиниха ислямската република заради стрелба по американски безпилотен самолет, чрез учението Техеран демонстрира говотност да отговори на евентуални агресори, предадоха „Ройтерс" и „Дневник".

Военните маневри под името „Велаят-4" ще се разгърнат на 850 000 квадратни километра в източната половина на страната.

В тях ще участват близо 8000 елитни и обикновени войскови части; бомбардировачи, изтребители, безпилотни самолети и въздушни танкери и ще бъдат изпробвани ракети, артилерия, радарни и други надблюдателни системи.

Сред целите на мероприятието е и да се подобри координацията между редовната армия и елитните части на Ислямския революционен гвардейски корпус (своеобразна паравоенна полиция).

„Тези учения предават на страните в региона послание за мир и сигурност. В същото време те изпращат категорично предупреждение към тези, които заплашват Иран," заяви отговорният говорител Шарох Шарам.

През миналата седмица Пентагонът обвини Техеран, че на 1 ноември е открил огън по невъоръжен американски безпилотен самолет над международни води.

От ислямската република отговориха, че са отблъснали самолет на врага, нарушил тяхното въздушно пространство.

Според командира на Ислямския революционен гвардейски корпус Амир али Хаджизадех летателният апарат е събирал информация за петролните танкери в близост до иранските брегове.

Въпреки че учението се провежда дни след тази случка, то очевидно е било добре планирано предварително. Още през септември командирът на иранските военновъздушни сили Фарзад Есмаили съобщи пред агенция ISNA, че страната подготвя подобно нещо.

В ескалиращата криза в отношенията между Иран и Запада и двете страни не изключват военни действия срещу противника.

#Иран #ВВС #Техеран #САЩ #Пентагон #безпилотен самолет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"