НАТО обеща помощ на Турция срещу Сирия

НАТО обеща помощ на Турция срещу Сирия
Турция може да разчита на солидарността на НАТО, обяви в Прага генералният секретар на блока Андерс Фог Расмусен. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

НАТО заяви готовност да окаже помощ на Турция на фона на ескалиращото насилие в съседна Сирия.

„Турция може да разчита на солидарността на НАТО," обяви в Прага генералният секретар на блока Андерс Фог Расмусен, цитиран от АФП и БГНЕС.

„Имаме още планове за защита на страната, която е наш съюзник, ако това се наложи," допълни Расмусен.

Въпреки че отказа да даде подробности, генералният секретат на НАТО заяви, че организацията на този етап не е получавала молби от Анкара за разполагане на американски установки „Пейтриът".

Той обаче подчерта, че ако получи подобна молба, съветът на НАТО ще трябва я разгледа.

Конфликтът в Сирия продължава вече 20 месеца. От началото на протестите срещу управлението на президента Башар Асад в страната загинаха над 36 000 души.

На 4 октомври парламентът на Турция предостави на правителството едногодишен мандат за провеждане на военни операции в чужбина, включително в Сирия.

Решението беше взето, след като сирийски снаряд попадна в къща в турското градче Акчакале. При инцидента загинаха петима невинни турски граждани – майка с четирите й деца, а други няколко бяха ранени.

В отговор Турция откри огън по позициите на сирийската правителствена армия, откъдето се предполага, че е изстрелян снарядът.

#НАТО #Турция #Андерс Фог Расмусен #генерален секретар на НАТО #Сирия #Акчакале

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино