Израел отвърна повторно на сирийски обстрел

Израел отвърна повторно на сирийски обстрел
Израелската армия отвърна за втори път на минометен обстрел от сирийска страна по контролираните от Израел Голански възвишения. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Израелската армия отвърна за втори път на минометен обстрел от сирийска страна по контролираните от Израел Голански възвишения.

Минометен снаряд избухна в централната част на територията, без да причини жертви и разрушения. Израелски танк пък нанесе удари с преки попадения, предаде БТА, позовавайки се на информация от световните агенции.

Израелски войници дадоха предупредителни изстрели в посока на нападателите, съобщи източник от израелските сили за сигурност.

За първи път Израел реагира на подобен удар в неделя. Няма данни за жертви и щети при двата удара и от двете страни на границата.

Реакцията на Израел в понеделник обаче поражда страхове сред собствените й граждани, че страната може да бъде въвлечена в сирийския конфликт.

Израелски представители вече се заканиха за твърд отговор, ако атаките по Голанските възвишения от сирийска страна продължат.

Радио Израел окачестви инцидента, като първата пряка намеса на сирийските военни в Голан след войната между двете страни през 1973 г.

„НАТО ще направи всичко необходимо, за да защитава Турция," заяви междувременно в Прага генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Турция е все по-притеснена за сигурността си по границата със Сирия след падането на нейна територия на сирийски снаряди.

„Разполагаме с редица планове, за да се уверим, че можем да защитаваме Турция и по този начин, надявам се, да не допуснем срещу нея да се извършват нападения," каза той.

#Израел #Сирия #НАТО #Голански възвишения #Андерс Фог Расмусен #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино