Турция се хвали с рекорден брой туристи, българите сред най-честите гости

Турция се хвали с рекорден брой туристи, българите сред най-честите гости
A A+ A++ A

След ковид кризата и ограниченята, довели до спад на туристи по целия свят, Турция тази година се похвали с рекорден брой гости. Според Министерството ан туризма над 33,4 млн. чужденци и над 3,3 млн. турски граждани, пребиваващи в чужбина, са посетили южната ни съседка до септември т.г., съобщават местните медии.

За 8-месечния период има ръст от 13,95% спрямо същия период през 2022 г.

В списъка на страните, изпратили най-много посетители през този период, са Русия. Увеличението на руските туристи е 44,84 % и 4,3 млн. души спрямо същия период на предходната година. На второ място се нарежда Германия с 6,03 % и 4,8 млн. души, следвана от Англия с ръст от 12,36 %.

В списъка на държавите, изпратили най-много туристи в Турция, се нарежда и България. Страната ни се нарежда на четвърто място, следвана от Иран.

Повечето посетители през август са от Германия, вероятно гастарбайтери

Броят на чуждестранните посетители на Турция през август е 6 милиона 660 хиляди 700, което е увеличение от 5,65 процента спрямо същия месец на миналата година. Германия е на първо място с 871 хил. 270 души, с увеличение от 1,52% спрямо същия месец на предходната година, а Руската федерация е на второ място с 5,68% увеличение и 852 хил. 640 души, с 6,96 на сто ръст и 588 хил. 448 души. На трето място по брой души се нарежда Англия. Иран и Полша следват класацията.

#Турция #туристи #туристите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници