България подписва „Южен поток" на 15 ноември, обяви Плевнелиев

България подписва „Южен поток" на 15 ноември, обяви Плевнелиев
Иконимическият министър Делян Добрев (вдясно) информира президента Росен Плевнелиев (в средата) за параметрите на договора за „Южен поток“ в присъствието на шефа на БЕХ Михаил Андонов (вляво). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Окончателното инвестиционно решение за газопровода „Южен поток" ще бъде подписано на 15 ноември, обяви президентът Росен Плевнелиев след среща с икономическия министър Делян Добрев.

Срещата между двамата се състоя след задочен спор между институциите заради изявлението на държавния глава, че за газопровода няма достатъчно информация в публичното пространство.

Пред българското общество е представена достатъчно информация за газопровода „Южен поток", категорично заяви в неделя изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов.

По-късно премиерът Бойко Борисов посочи, че Делян Добрев е представил документите за газопровода пред Министерски съвет и пред икономическата комисия в парламента. Министър-председателят предположи, че президентът не е добре информиран, защото бил в чужбина.

На срещата между Делян Добрев и Росен Плевнелиев в понеделник, министърът е уверил президента, че цялата информация за „Южен поток" е в доклада, който му е представил.

„За мен е важен подходът, заради българските граждани и потребители. Министър Добрев ме увери, че полагат общи усилия, за да може цената на газа да бъде по-изгодна," каза Росен Плевнелиев във връзка с предвидения нов договор за цената на газа.

Президентът отново изрази подкрепата си за проекта и призна, че е доволен от получената информация.

За Росен Плевнелиев е важно България да има общоевропейска позиция по проекта „Южен поток", както и да продължаваме да приоритизираме южния газов поток.

„Министър Делян Добрев и неговият екип ме увериха, че полагат всички усилия, за да може България да получи още по-добри условия от тези, които вече получихме," допълни Росен Плевнелиев във връзка с предстоящия нов договор за цената на газа.

Президентът обаче подчерта, че „Южен поток" е проект, който диверсифицира тръбата, но не диверсифицира доставчика.

Делян Добрев пък съобщи, че в понеделник се очакват решенията за газопровода от страна на Словения, както и на Италия и Франция за морската част на тръбата, така че България щяла да бъде последната страна, която да подпише инвестиционното решение.

„Ние предстои да вземем това решение в четвъртък, като дотогава ще бъдат уточнени и параметрите на новия газов договор," посочи Делян Добрев и отново подчерта, че България няма финансов ангажимент по проекта „Южен поток".

„Южен поток на територията на България ще бъде финансиран изцяло с проектно финансиране," увери икономическият министър.

#„Южен поток" #Росен Плевнелиев #Президент на България #Делян Добрев #министър на икономиката #газопровод #Словения #Франция #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници