„Атака" призова Плевнелиев да преименува Кърджали на Деловград

„Атака" призова Плевнелиев да преименува Кърджали на Деловград
Нека Росен Плевнелиев докаже, че е български президент. Ако отговорът му е отрицателен, значи защитава протурските действия на ДПС, заяви Волен Сидеров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Крайнодясната партия „Атака" призова президента Росен Плевнелиев да преименува Кърджали на Деловград.

Националистите се позовават на чл. 98, точка 13 от Конституцията, която дава правомощието на президента да преименува обекти с национално значение и населени места, предаде БТА.

„Със своите близо 12 000 бойци в битката при Кърджали, ген. Васил Делов е изтласкал Османската империя на юг от Арда и е осигурил тила на Втора българска армия при Одрин," припомни Волен Сидеров.

Той призова държавния глава да преименува Кърджали на Деловград, за да се уважи паметта на генерала, и отбеляза, че в момента градът носи името на османския пълководец Кърджа Али.

„Нека Росен Плевнелиев докаже, че е български президент. Ако отговорът му на нашето искане бъде отрицателен, това ще означава, че той защитава протурските действия на ДПС," посочи лидерът на „Атака".

Личността на ген. Васил Делов се оказа в центъра на голям политически скандал, след като групата общински съветници на ДПС в Кърджали отказа да гласува почетното гражданство на освободителя на града по случай 100-годишнината от Балканската война.

По-късно лидерът на ДПС Ахмед Доган поиска нов прочит на историята и сравни Балканската война с Възродителен процес, а от партията уточниха, че настояват не за нов, а за общ прочит на общата история на Балканите.

На журналистически въпрос за това дали „Атака" и ВМРО ще се обединят, Волен Сидеров отговори, че това ще се случи преди изборите. Той изрази надежда, че и други националистически движения ще се присъединят към двете партии, за да може бъдещето обединение да е определящ фактор в следващия парламент.

Волен Сидеров отбеляза, че всяка партия трябва да има ясен план за това какви закони смята да прокара и до какво биха довели те.

„На свой ред българският избирател трябва да се култивира така, че да изисква от партиите да разполагат с конкретен план за действие и да проследява неговото изпълнение," заяви лидерът на „Атака".

#Кърджали #„Атака" #Росен Плевнелиев #Волен Сидеров #ДПС #ген. Васил Делов #Балканска война #Ахмед Доган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »