Антимафиоти предотвратиха нелегална търговия с културни ценности

Антимафиоти предотвратиха нелегална търговия с културни ценности
Акцията е в рамките на образувано досъдебно производство срещу 49-годишната А.П., която предлагала за продажба културни ценности без идентификация и регистрация. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Служители на ГД „Национална полиция", съвместно със служители на ДАНС и ГДБОП, проведоха операция за предотвратяване на сделка с културни ценности, съобщиха от МВР.

Полицейските действия са осъществени под ръководството на Софийската градска прокуратура.

Акцията е в рамките на образувано досъдебно производство срещу 49-годишната А.П., която предлагала за продажба културни ценности без идентификация и регистрация по реда, предвиден в Закона за културното наследство.

Тя търгувала с ценности от архива на монсеньор Георги Елдъров – архивни книги и документи от създаването на Униатската църква в Истанбул през 1861 г., църковна утвар на униатската църква в Истанбул от 19 век.

Предлагала също така и ценни документи от архива на Жорж Нурижан и Христо Огнянов, свързани с македонското движение, единични редки издания и археологически културни ценности.

Жената е задържана в момент на извършване на сделка за продажбата на антична мраморна скулптура, част от римски мраморен саркофаг от ІІ век от новата ера, и две книги от българския църковен архив на фондация „Абагар" на монсеньор Георги Елдъров, издадени през 19 век.

С разрешение на Софийския градски съд е извършено претърсване на адреси, ползвани от А.П.

Конфискувани са голямо количество документи и книги от учредяването на Униатската църква, книги от библиотеката на „Робърт колидж", книги с печати „Български църковен архив – Рим", архивни документи на Христо Огнянов и Жорж Нурижан, екземпляр от романа „Под игото", печатан по случай 50-годишнината на Иван Вазов с негов автентичен подпис, стара руска библия, църковни рипиди и кръст, изработени от сребро с позлата, чаши за причастие и други ценни вещи.

На А.П. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 278 а, ал. 1 от НК. Наложена й е мярка за неотклонение „парична гаранция". Работата по случая продължава.

#ГД „Национална полиция" #ДАНС #ГДБОП #Софийската градска прокуратура #културни ценности #Закона за културното наследство #Истанбул #Софийския градски съд #Под игото

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници