Вигенин: България изостави активната политика към Македония

Вигенин: България изостави активната политика към Македония
Не бива да позволяваме популистки правителства да разделят народите на България и Македония, подчерта Кристиян Вигенин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българското правителство изостави активната политика по отношение на Македония, констатира международният секретар от БСП и евродепутат Кристиян Вигенин.

Той изрази позицията на българската левица след посещение на партийна делегация в Македония през последните няколко дни заради „влошените отношения“ между двете държави, предаде БГНЕС.

„Прави впечатление рязката активност, демонстрирана в последните седмици от българска страна. Перспективата Гърция да отпуши преговорния процес, а България да го блокира, би нанесла тежки последици в отношенията ни с Македония“, подчертава още Кристиян Вигенин.

БСП настоява политическият елит на Македония да се ангажира с прекратяване на изграждането на негативен образ на България в македонското обществено пространство и в македонските учебници.

„Не бива да позволяваме популистки правителства да разделят народите на България и Македония“, подчерта Кристиян Вигенин и отбеляза разликата между правителството на Македония и македонския народ.

„Нашата оценка е, че македонското правителство неглижира социално-икономическите проблеми на страната за сметка на популистките послания“, каза българският евродепутат.

Евродепутатът е разговарял с комисаря по разширението Щефан Фюле, който отправи силни послания за Македония при посещението си в София.

В западната съседка българските социалисти са се срещнали с редица членове на кабинета и с държавни ръководители.

В разговорите от социалистическата партия са настояли също за защита правата на човека и основните свободи на всички граждани на Македония на недискриминационна основа и без оглед на националното самосъзнание, което е един от основните критерии за членство в ЕС.

„В тази връзка изразяваме загриженост от продължаващия натиск от различно естество по отношение на македонски граждани, които заявяват ясно българска етническа принадлежност“, се казва в позицията на БСП.

От партията на Сергей Станишев приканват македонските институции да положат усилия за спиране на действия, насочени към посегателство срещу българското историческо наследство, както и за унищожаване и заличаване на българския характер на паметници на културата.

Те настояват и за възстановяване на унищожените или фалшифицираните надписи върху църкви, манастири, икони, мостове и т.н. съгласно съществуващите международни стандарти и спогодби в тази област.

В тази връзка от БСП предлагат засилване на политическия диалог между България и Македония със сътрудничеството на ЕНП и на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле.

От БСП са на мнение, че ангажирането на Македония по преговорния процес би допринесло и България да постави въпросите, които пречат на добросъседските отношения.

#България #Македония #Кристиян Вигенин #евродепутат от ПЕС #БСП #Сергей Станишев #Щефан Фюле #членство в ЕС #добросъседство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници