Данчо Йовчев: Българският спорт пак ще има силни моменти

Данчо Йовчев: Българският спорт пак ще има силни моменти
Наградата за спортни постижения Йовчев получи на специална церемония в понеделник от шефа на БОК Стефка Костадинова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Спортът в България пак ще има силни моменти, заяви гимнастикът Йордан Йовчев при награждаването си с приза на МОК „Спорт и устойчиво развитие".

Наградата за спортни постижения Йовчев получи на специална церемония в понеделник от шефа на БОК Стефка Костадинова, предаде БГНЕС.

„Това е една признателност за дълголетието ми в спорта и това, което съм оставил зад гърба си. Радвам се, че има признателност рано или късно. Спорт ще има в България. Някога има слаби моменти, ще има и силни", сподели той.

Гимнастикът добави, че все още поддържа форма в залата, въпреки че няма за къде да се състезава.

Във вторник той заминава за Мексико, където ще участва в голяма международна гала вечер.

„Няма да съм продуцент, помагам за реализацията на тези шоута. Засега има три шоута в Мескико Сити и Монтерей, в които ще взема участие", уточни Йовчев.

Относно възможността да се сбогува и с родната публика на подобна гала вечер в България, той заяви:

„Съвсем скоро ще ви кажа, най-вероятно догодина ще го направим, работим по въпроса. Ще го направим, защото едно такова шоу, за да стане хубаво, ти трябват медалистите от последната Олимпиада. България заслужава да види кои са големите в гимнастиката. Всяко начало има и край. Самия край, ако може да го направим с хубаво тържество, хората да видят за последно Йордан Йовчев на сцената. Това ще е един добър завършек".

Данчо Йовчев разкри още, че над 200 деца тренират всеки ден в зала „Раковски" и към спорта има сериозен интерес.

В същото време той уточни, че по-голяма част от мъжкия отбор на България се оплаква от различни травми.

Куп родни именити спортисти се появиха на награждаването на Йовчев, за да поздравят ветерана, участвал на 6 Олимпиади.

Сред тях бяха Боян Радев, Тервел Пулев, Здравка Йорданова, Валентин Йорданов, Таня Богомилова, Илиана Раева, Любо Ганев и други.

Председателят на БОК Стефка Костадинова разкри, че се е свързала с МОК за връщането на този приз в България и от международната централа са били съгласни да го получи именно Йовчев.

Самият гимнастик заяви, че причина за наградата му вероятно е спортното му дълголетие и добави скромно, че не само той в България е достоен за нея.

Наградата се дава за впечатляващата спортна кариера на българина. На Игрите в Лондон през 2012 г. той стана първият гимнастик в света, който участва на 6 поредни Олимпиади.

Йовчев има 22 медала от Световни и Европейски първенства и 4 от Олимпийски игри.

#Йордан Йовчев #МОК #БОК #България #Стефка Костадинова #Мексико #Олимпиада #Олимпийски игри #Боян Радев #Тервел Пулев #Валентин Йорданов #Таня Богомилова #Илиана Раева #Любо Ганев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »