ДСБ: Борисов да подаде оставка заради убийството на Чакъра

ДСБ: Борисов да подаде оставка заради убийството на Чакъра
Евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бойко Борисов трябва да се оттегли от поста министър-председател, заяви евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов.

Малинов коментира случая с Тодор Тодоров-Чакъра и решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от миналата седмица, предаде БГНЕС.

„Неприятно сме изненадани, че едно събитие, свързано с решение на Европейския съд по правата на човека, мина почти незабелязано през българските медии и не предизвика особени реакции“, каза Светослав Малинов.

„Българското правителство беше осъдено за нарушаване на Конвенцията по правата на човека. Става дума за полицейското насилие по време на акцията срещу Тодор Тодоров-Чакъра, за което Бойко Борисов е пряко отговорен. В осъдителната присъда изрично е записано, че вътрешният министър тогава е разпоредил да не се предприемат никакви действия, докато не пристигне главният секретар. Борисов пристига, поема нещата в свои ръце и всички знаем какво се случва“, заяви Малинов.

Според него, щом има присъда, има извършено престъпление, а реакцията на Борисов, че не се чувства виновен, означава, че България отказва да спазва договора си с ЕС.

След няколко седмици премиерът ще обсъжда общите политики на Съюза като човек, чието име фигурира в осъдителна присъда, което е абсурдно, категоричен е Малинов.

Той е категоричен, че ДСБ иска прокуратурата да разследва ролята на Бойко Борисов в тази акция, а самият Борисов да подаде оставка като министър-председател.

Според Светослав Малинов в момента с мълчанието си по този случай българските институции дават най-тежкото доказателство, че „не сме за ЕС“.

През декември 2003 година по заповед на главния секретар на МВР – по онова време Бойко Борисов, Чакъра бе обстрелван с гранатомет в собствената си къща в Харманли, а после следствието прие, че той всъщност сам се е взривил с ръчна граната.

Делото в ЕСПЧ бе образувано по жалби на двамата сина на Чакъра – Добромир и Данаил, и съпругата му Вера.

Евросъдът миналата седмица им присъди общо 50 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, както и 4684 евро за адвокатите им.

Европейският съд приема, че е налице нарушение на чл. 2 от Конвенцията за правата на човека – право на живот, което може да бъде отнето само при изпълнение на присъда или когато това е „абсолютно необходимо“ за: защита от незаконно насилие, за осъществяване на правомерен арест или при предотвратяване на бягството на лице, законно лишено от свобода, както и за действия за потушаване на бунт или метеж, предприети в съответствие със закона, отбелязва „Правен свят“.

Нарушенията, които ЕСПЧ констатира, са в два аспекта – неприлагането на стандарта за „абсолютната необходимост“ на употребата на сила, както и заради неефективното разследване, което не е изследвало ключовия въпрос за употребата на сила.

Убийството на Чакъра през декември 2003 г. предизвика голям публичен скандал и постави множество въпроси за стандартите в работата на МВР, които за съжаление и до днес не намериха адекватен отговор – нито от политическата власт, нито от съдебната, която регистрира поредния си провал в този случай, коментира БГНЕС.

Макар че е известно, че Чакъра е сам в къщата, в операцията по задържането му участва рекордно количество полиция – 39 полицаи от Регионална служба „Полиция“ в Харманли, шестима полицаи от РДВР - Хасково, 16 души от РПУ - Свиленград, 30 души от Специалния отряд за борба с тероризма (СОБТ), 19 служители на Гранична полиция, трима психолози от Института по психология на МВР и накрая – лично главният секретар на Министерството на вътрешните работи, който пристига триумфално да ръководи цялата тази полицейска армия, вече ситуирана, за залавянето на един дребен престъпник, посочва агенцията.

#Бойко Борисов #министър-председател #премиер #главен секретар #ДСБ #Светослав Малинов #евродепутат #Европейския съд по правата на човека #ЕСПЧ #Тодор Тодоров #Чакъра #ЕС #МВР #Харманли #Хасково #Свиленград #СОБТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"