Властта се разбра с миньорите и енергетиците

Властта се разбра с миньорите и енергетиците

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Протестиращите миньори и енергетици се срещнаха с премиера Николай Денков. Разговорът им е преминал добре, увери той.

„Имахме дълъг, интензивен и ползотворен разтвор със синдикатите на тема „Енергетика”. Обсъдихме точките от декларацията, която беше представена днес от тях. Имаме съгласие по почти всички искания. Ще подпишем споразумение до края на септември”, заяви след срещата министър-председателят на България.

„От първия ден на работа на това правителство има екип не само в МЕ, но и в МРРБ, МТСП и МИИ, който работи по предоговарянето на плана и всички необходими документи. Работата не е спирала. Ние сме увлечени в конкретната работа и комуникацията не е добра. Радвам се, че имаме ангажирани социални партньори, с които направихме много по-качествени документи, които да изпратим. Те могат да ни помогнат и да възстановим диалога с хората, който се е загубил“, заяви акад. Денков и подчерта, че недоверието трябва да бъде преодоляно заедно.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров от своя страна подчерта, че очакват да бъдат подписани и финансирани ключови механизми, с които може да се запази заетостта. Димитров обяви, че част от споразумението е да бъде създадено държавно предприятие, което ще бъде финансирано по териториалните планове за Стара Загора и Кюстендил, като неговата цел е миньорите, които ще загубят работата си, при същите условия на работа да бъдат преназначени от мините в това предприятие. Той посочи, че това е изключително в центъра на споразумението и е единственият сигурен начин, че няма да излъжат миньорите и те ще имат работа до 2038 г. и ще продължат да работят и след това.

„На първо време ще стартира със сериозен ресурс, още не мога да кажа с колко", добави Димитров.

По-рано днес миньори и енергетици от въгледобивния сектор в страната излязоха на национален протест. Той бе организиран от КНСБ и КТ "Подкрепа" под надслов "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България", съобщи Нова тв.


#енергетици #миньори #Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници