Борсовите индекси тръгнаха надолу заради притеснения за Гърция

Борсовите индекси тръгнаха надолу заради притеснения за Гърция
Гърция се надява да получи 31.5 млрд. евро помощ от международните кредитори. В бюджета, приет късно в неделя, се предвижда спад на БВП с 4.5 на сто, ръст на безработицата до 22.8 на сто и съкращения в размер на около 9.4 млрд. евро. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Притесненията за Гърция натежаха повече от известията за подем на китайската икономика при откриването на европейските борси в понеделник.

Индексът FTSEurofirst 300, който показва състоянието на най-големите европейски компании, падна с 0.2 на сто в първите минути на работната седмица, информира БНР.

През уикенда Китай обяви 11-процентов годишен ръст на експорта. Вниманието на инвеститорите обаче е насочено към срещата на финансовите министри от Еврозоната.

Политиците все още не са договорили начин за гарантиране на гръцката платежоспособност. Конкретни стъпки не се очакват и в понеделник, смята експерт, цитиран от агенция „Ройтерс" и БНР.

Гърция се надява да получи 31.5 млрд. евро помощ от международните кредитори. В бюджета, приет късно в неделя, се предвижда спад на БВП с 4.5 на сто, ръст на безработицата до 22.8 на сто и съкращения в размер на около 9.4 млрд. евро.

Предвидено е орязване на заплати и пенсии, съобразно изискванията на кредиторите, за да бъде отпуснат нов транш от спасителните заеми за Гърция.

#борса #индекс #Гърция #бюджет #еврозона #Китай #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници