БТК с нов собственик

БТК с нов собственик
Наскоро сделката беше одобрена от Европейската комисия чрез Главна дирекция „Конкуренция". Снимка: capital.bg
A A+ A++ A

БТК вече е с нов мажоритарен собственик, след като миналата седмица „НЕФ телеком България" е продала дела си от 93.99% в компанията на новорегистрираното дружество „Вива телеком България".

Това става ясно от седмичния бюлетин на Централен депозитар, предаде „Капитал".

Прехвърлянето на акциите обаче не е станало на регулиран пазар, нито е регистрирана блокова сделка на Българска фондова борса.

Остава възможността сделка да е направена просто през два посредника, които за момента не са ясни.

В понеделник сутринта от самата БТК потвърдиха сделката като посочиха в официално съобщение, че прехвърлянето е „факт след одобрението на цялостната схема за преструктурирането на групата на БТК, в резултат на което свързани с „ВТБ Капитал" (VTB Capital) и „Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) лица придобиват мажоритарно дялово участие в преструктурираната група. Сделката доведе до намаляване на общия дълг на групата от около 1.7 млрд. евро до 588 млн. евро посредством изплащане на дълга, преобразуване в акции и отписване на останалата част от дълга".

Наскоро сделката беше одобрена от Европейската комисия чрез Главна дирекция „Конкуренция".

От БТК поясняват още, че от 12 ноември влизат в сила промените в договора за заем и свързаните с него документи, одобрени от извънредното общо събрание на акционерите на БТК на 8 октомври 2012 г.

От тук нататък предстои новите мажоритарни собственици да отправят търгово предложение към миноритарните акционери. Такъв с блокираща квота е инвестиционен фонд от групата „Артио".

#БТК #Българската фондова борса #ВТБ Капитал #Корпоративна търговска банка #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"