Проучване: ChatGPT диагностицира пациенти от Спешна помощ по-успешно от истинските лекари

Проучване: ChatGPT диагностицира пациенти от Спешна помощ по-успешно от истинските лекари

pixabay

A A+ A++ A

Чатботът с изкуствен интелект ChatGPT диагностицира пациенти, постъпили в спешното отделение, поне толкова добре, колкото и лекарите, а в някои случаи ги превъзхожда, установиха холандски изследователи, според които изкуственият интелект може да "направи революция в медицината".

Но в доклада се подчертава също, че лекарите от Спешна помощ не трябва да се отказват от професията си, тъй като чатботът може да ускори диагностиката, но не и да замени човешката медицинска преценка и опит.

Учените са изследвали 30 случая, лекувани в спешна помощ в Нидерландия през 2022 г., като са подали на ChatGPT анонимна история на пациента, лабораторни тестове и собствени наблюдения на лекарите, като са го помолили да постави пет възможни диагнози. След това те сравнили списъка на чатбота със същите пет диагнози, предложени от лекарите от Спешна помощ с достъп до същата информация, след което направили кръстосана проверка с правилната диагноза във всеки случай. Лекарите са посочили правилната диагноза в първите пет в 87% от случаите, в сравнение с 97% за ChatGPT версия 3.5 и 87% за версия 4.0.

"Казано по-просто, това показва, че ChatGPT е в състояние да прави медицински диагнози така, както би го направил човешки лекар", казва Хиде тен Берг от отделението по спешна медицина в холандската болница "Йерун Бош".

Съавторът Стеф Курстенс заяви пред АФП, че проучването не показва, че един ден компютрите ще могат да управляват спешната помощ, а че изкуственият интелект може да играе важна роля в подпомагането на медиците, които са подложени на натиск.

"Ключовият момент е, че чатботът не замества лекаря, но може да помогне при поставянето на диагноза и може би може да предложи идеи, за които лекарят не се е сетил", каза Курстенс.

Той подчерта, че големите езикови модели като ChatGPT не са предназначени за медицински устройства, а освен това има опасения за поверителността на информацията, която се предоставя на чатбот.

#лекар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"