Специално събитие "Фотографите отблизо" за тазгодишния фотоконкурс на National Geographic

Специално събитие "Фотографите отблизо" за тазгодишния фотоконкурс на National Geographic
A A+ A++ A

Финалът на втория годишен фотоконкурс на National Geographic ще бъде отбелязан със специално събитие, на което ще бъдат отличени победителите в четирите категории и техните подгласници. Публиката ще има възможността да стане част от церемонията по награждаването, а заедно с това да се потопи в света на трима от най-успешните родни фотографи, жури в настоящото издание, и различните им гледни точки към това необятно и завладяващо изкуство.

Ясен Тодоров, Владислав Терзийски и Иво Данчев ще разкажат повече за предизвикателствата и особеностите, свързани със стремежа към най-сполучливия кадър, а актьорът и фотограф Владимир Карамазов ще задава интригуващата посока на разговора благодарение на своите познания и опит в областта. В допълнение към личните истории и богатите впечатления на журито, гостите ще се насладят и на опита на фотографа на National Geographic Ейми Витале. Шесткратен носител на World Press Photos и една от 50-те Badass Women на списание InStyle, тя ще гостува за първи път у нас и ще сподели своята перспектива и опит от сътрудничеството си с общности, които работят за опазване на дивата природа и баланса, в презентация на тема „Reframing The Narrative” (“Нови подходи във фоторазказа“).

Във „Фотографите отблизо“ – тази специална среща с публиката, едни от най-забележителните фотографи у нас ще споделят повече за някои от любимите си творби, страстта си към снимането и мнението си за бъдещето на фотографското изкуство и намесата на изкуствения интелект в него. Ще разкажат също какво е било водещото в избора на отличените във фотоконкурса и какво ги е впечатлило при разглеждането на хилядите участвали кадри.

Фотографията е неразривно свързана с дейността на National Geographic и със стремежа към изследване и преоткриване на света около нас. Кулминацията на вечерта на 26 септември ще настъпи с награждаването, по време на което ще бъдат обявени големите победители в тазгодишния фотоконкурс на National Geographic. Членовете на журито са изправени пред нелеката задача да изберат най-добрите от над 6000 публикувани кадъра, разпределени в четири категории – „Животни“, „Хора“, „Пейзажи“ и „На тъмно“.

Ирина Тотова, вицепрезидент и генерален мениджър на Disney за Балканите, коментира:

„Изследователите и разказвачите на историите винаги са били неразривна част от National Geographic бранда. Затова се радваме, че за втора поредна година имаме възможност да наградим креативността на феновете си и да споделим техните емоции и преживявания през призмата на обектива. Щастливи сме, че конкурсът предизвиква още по-голям интерес с тазгодишното си издание.“

Победителите от онлайн конкурса ще спечелят награди, осигурени от National Geographic, Samsung и Audi. Четирите най-добри кадъра ще бъдат публикувани в октомврийския брой на сп. „National Geographic”. Носителят на „Наградата на публиката“ и победителите във всяка от категориите ще получат мобилен телефон Samsung Galaxy S23 Ultra и брандирана раница Audi, а подгласниците им – едногодишен абонамент за списание National Geographic.

Цялостният победител, избран от журито, ще получи и най-приключенската сред наградите – фотоекспедиция до Истанбул с National Geographic фотограф.

Събитието ще се проведе на 26-и септември, вторник, в Pirotska 5 Event Center (ул. „Пиротска“ №5) от 19:00. Вход свободен!

Линк към събитието във Facebook:

https://fb.me/e/1oW2Tg6gl

Повече за членовете на журито ще откриете тук:

Ясен Тодоров е носител на голямата награда на фотоконкурса National Geographic 2018. Негови изображения са публикувани от National Geographic, Los Angeles Times, Guardian и др., и са изложени на летище O’Hare в Чикаго, Съмърсет Хаус, Шотландския парламент. Активен пилот и летателен инструктор, той се специализира във въздушна фотографи, включваща както популярни, така и отдалечени части на света. Г-н Тодоров е концертен цигулар и професор по музика в Държавния университет в Сан Франциско.

Владислав Терзийски обича да се събужда всяка сутрин на ново място. Наслаждава се на изгрева с дистанционно в ръце и с дрон в небето. Често дните му минават в дълги пътувания в търсене на перфектната снимка. Хубавият кадър изисква да се вглъби и да влезе в творческо настроение и най-добрият начин е да е сам със слушалките в ушите. През годините снимките му са участвали в много изложби, но някак не се е престрашил да направи собствено представяне само с негови снимки. Той е в сърцето на проекта „Европа отвисоко – България“, като в рамките на няколко месеца обикаля много интересни места из родината ни. Дали ще снима видео или снимка, дали ще лети с дрона или ще е с камера в ръце, той винаги го прави с душата си.

Иво Данчев е български фотограф, чиято работа е позната както у нас, така и по света. От 2009 г. насам Иво работи основно със списание National Geographic България, а то 2012 до 2017 г. е арт директор на изданието. През своята кариера той упорито и последователно работи за създаването на фотографии, ангажирани с популяризирането на културното и етническото многообразие и опазването на природата на България. Фото историите на Иво ни разказват за българи, помаци, каракачани, турци, роми, различни балкански народи и дори индианци.

Ейми Витале, фотограф на National Geographic и автор на документални филми, е пътувала до над 100 държави, заснемайки сърцераздирателната реалност на войната и станала свидетел на вдъхновяващата сила на хората, които правят промени. Нейните награждавани творби разкриват невъзпяти герои и общности, които работят за опазване на дивата природа и намирането на хармония. Ейми е определяна като един от най-влиятелните фотографи на своето поколение и е стипендиант на Conservation International Innovators за 2022 г. През 2022 г. тя е удостоена с престижни награди – както с почетния медал „Мисури“ за заслуги, така и с хуманитарната награда „Луси“. Списание InStyle обявява Ейми за една от петдесетте Badass Women – поредица, отбелязваща жените, които се изявяват, говорят и постигат резултати. Тя се появява заедно с група невероятни жени, сред които Джейн Гудал, Кристиан Аманпур и Рут Бадер Гинсбург. Ейми е обявена за фотограф на годината в категория Списания от Международните награди „Фотограф на годината“, получила е наградата „Даниел Пърл“ за изключителен репортаж и е шесткратен носител на наградата World Press Photos. По-късно тази година Ейми ще бъде представена в телевизионната поредица Explorer на National Geographic Channel. Ейми е и основател и изпълнителен директор на ръководената от жени организация с нестопанска цел Vital Impacts, която подкрепя хуманитарни и природозащитни дейности по целия свят. Vital Impacts е създала глобалната програма за безвъзмездни средства и менторство, за да насърчи и подкрепи следващото поколение разказвачи на истории в подкрепа на околната среда.

За National Geographic Partners LLC
National Geographic Partners LLC (NGP), съвместно дружество между Disney и National Geographic Society, има за мисия да доставя на световната публика първокласно научно, приключенско и изследователско съдържание посредством несравнимо портфолио от медийни канали. NGP обединява глобалната мрежа от телевизионни канали на National Geographic (National Geographic Channel, Nat Geo WILD, Nat Geo MUNDO, Nat Geo PEOPLE) с медиите на National Geographic и ориентираните към потребителя платформи, включително списанията National Geographic, National Geographic Studios, свързаните с тях дигитални и социални мрежи, книги, карти, медии за деца и други активности като пътувания, глобални преживявания и събития, продажби на архив, лицензионен и електронен бизнес. Разширяването на знанията и разбирането ни за света е основна цел на National Geographic вече 134 години, а сега сме решени да отидем и по-далеч, да прескочим границите в името на нашите потребители... достигайки до милиони хора по целия свят, в 172 държави и на 43 езика, всеки месец. NGP връща 27 процента от прихода си към фондацията с нестопанска цел National Geographic Society, за да финансира работата на организацията в сфери като наука, изследвания, архивиране, опазване на околната среда и образование.

За повече информация посетете www.natgeotv.com или https://www.facebook.com/NatGeoBulgaria.

За да разберете повече за дейността на Disney в Централна и Източна Европа, посетете нашия профил в LinkedIn.


#National Geographic

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници