Митрополит Кирил: Не се виждам като бъдещ патриарх

Митрополит Кирил: Не се виждам като бъдещ патриарх
Митрополит Кирил каза, че ще прояви послушание както винаги досега, тъй като е избиран без да е имла някакви лични амбиции. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нямам амбиции, освен да служа добросъвестно на Българската православна църква (БПЦ) и не се виждам като бъдещ патриарх, заяви избраният за наместник-председател на църквата Варненски митрополит Кирил.

Той каза, че ще прояви послушание както винаги досега, тъй като е избиран без да е имла някакви лични амбиции, предаде БНТ.

„Не дължа този пост на никого. Осъзнавам, че с божията воля съм достигнал до този пост и нямам никакви амбиции, затова съм спокоен. Светият синод в края на краищата ще реши", категоричен е митрополит Кирил.

„Няма кауза, не става въпрос за имоти, не става въпрос за това кой да бъде наместник-председател на БПЦ, а става въпрос за това дали митрополит Кирил да бъде наместник-председател", заяви още владиката по повод предстоящия избор за патриарх и споровете около него.

Това не са сериозни разногласия, след като няма кауза. Или не се знае какво значи тайно гласуване, или се спекулира с това нещо, смята Варненският митрполит, допълвайки, че е било много важно решението на Светия синод взе всички 12 души да гласуват тайно.

„Тайно гласуване значи да участват само тези, които присъстват. Всички са получили писма, защо не са дошли, това е друг въпрос. Тези, които са там са направили волеизволение", обясни митрополит Кирил за избора му за наместник-председател.

„Ще излъчвам смирение, мълчание и активна позиция, всичко това заедно, което виждаме и в Спасителя. Аз няма никого да гоня от храма. Светият синод решава. Аз говоря по принцип за християнина. Той трябва да има преди всичко предвид примера на Спасителя, а за нас пример ще бъде и дядо Максим", каза още митрополитът.

Попитан за това дали има риск от нов разкол в БПЦ, той отговори, че няма опасност.

„Това са някакви отчаяни опити. За съжаление това е неградивно, но те си решават", каза митрополит Кирил.

#патриарх #Българска православна църква #БПЦ #наместник-председател #църква #Варненски митрополит #избор #Свети синод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници