Цветанов: Нямаме безспорни доказателства за атентата в Бургас

Цветанов: Нямаме безспорни доказателства за атентата в Бургас
Цветанов подчерта, че обявяването на нещо конкретно, свързано с терористичния акт, трябва да е на база на безспорни доказателства. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Нямаме безспорни доказателства, които публично да бъда оповестени за атентата в Бургас, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

Въпреки това има достатъчно информация, която дава основания за предположения за извършителите и за групировката, която е организирала терористичния акт, каза Цветанов, цитиран от БНТ.

„Работим с нашите партньори. В началото на разследването бяха важни техните експерти, които много помогнаха", заяви Цветанов.

Той подчерта, че обявяването на нещо конкретно, свързано с терористичния акт, трябва да е на база на безспорни доказателства.

„Нямаме такива, които да водят, към която и да групировка, но имаме предположения от анализите ни", поясни Цветанов.

Той коментира, че включването на Интерпол в разследването е било интерпретация на журналисти.

„В Рим директорът на Интерпол каза, че в момента единственото, което той е направил, е да предложи отново лицето да се пусне във всички държави и да се установи неговата самоличност. Интерпол, Европол са подпомагали с техните експертизи, но разследването е изцяло на българската страна, подпомагано от евроатлантическите ни партньори", заяви още Цветанов.

За казуса със съдия Венета Марковска, Цветанов коментира, че може би ако ГЕРБ бяха предложили две кандидатури и ако бяха приети, тогава са щели да бъдат обвинени сигурно в политически пристрастия.

„Марковска трябва сама да си вземе решението. Но тази тема няма отношение към мен, не знам защо ми се задава този въпрос. В много от случаите, когато граждани са се обръщали км МВР, сме реагирали адекватно и ако се е стигнало до престъпление, продължаваме в следващите фази. Имаме едно писмо, входирано в МВР, извършва се проверка. Няма нищо, което да се обяви публично към момента", посочи Цветанов.

По думите на вътрешния министър България е  представила всичко за прозрачния избор на конституционни съдии и представителите на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Той заяви, че съдия Марковска е отложила полагането си на клетва и е сезирала прокуратурата да провери всички сигнали. Ако  от там се възложи някаква проверка, то МВР ще я направи.

„ Ако прокуратурата няма да се занимава, защо смятате, че МВР трябва да се занимава", попита риторично Цветанов.

Той заяви, че сме в предизборна ситуация и всяко движение, което се направи в структурите на държавата, отива повече в политическото говорене.

„Аз мога да се застъпвам за хора, които се издигат в МВР на база постигнати резултати и професионални качества, аз Марковска не я познавам, не се застъпвам за нея", обясни ощевътрешният министър.

За делото „САПАРД" и обвиненията към прокуратурата, че не си е свършила работата, Цветанов коментира, че си задаваме много въпроси.

„Как на първа инстанция Марио Николов е осъден на 12 години затвор, на втора инстанция е оправдан и със същите доказателства в Германия лицата са осъдени и излежават своите присъди. Не бих искал да влизам в голям коментар, защото имаше дори и някои, които искаха да се пише декларация на база на мои изказвания, но е необяснимо как едно дело от 2006 г., ние сме в 2012 г., и ние сме още на втора инстанция", коментира още Цветанов.

За това, че Галина Тонева призна за грешката на прокуратурата по това дело, Цветанов попита Галина Тонева къде е била през цялото това дело.

„Не можеш да излезеш да говориш, след като е приключило делото и да кажеш къде ти е била грешката. Нали знаете, че съдебната система е независима и всеки коментар ми създава проблеми", каза Цветанов.

На въпрос дали има преговори с полицаите, които искат да протестират, вътрешният министър каза, че в МВР има шест синдиката, единият от които е изразил своите необосновани искания без да предупреди за това, заради което е било преустановено партньорството с него. Работата с отаналите пет продължава, обясни Цветанов.

„Търсим правилно решение, смятам, че постигнахме консенсус и съм убеден, че след приемането на бюджета ще има възможност да увеличим порциона на служителите и да изпълним наредбата си за получаване за допълнителни пари за храна на част от служителите", допълни вътрешният министър.

#атентат в Бургас #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #разследване #доказателства #Интерпол #Европол #Венета Марковска #прокуратура #САПАРД #МВР #полицаи #синдикати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"