Делян Добрев: Няма причини токът да поскъпне догодина

Делян Добрев: Няма причини токът да поскъпне догодина
Добрев и премиерът Борисов са получи покана от руския президент Владимир Путин за участие в тържествената първа копка на „Южен поток“. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Няма причини токът да поскъпне от 1 юли догодина,  заяви eнергийният министър Делян Добрев.

Преди време Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заяви, че очаква и през 2013 г. цената на тока да продължи да расте, след което се отрече от тези сметки.

В тази връзка министър Добрев беше категоричен, че са заложени достатъчно буфери това да не се случи, предаде думите му Нова телевизия.

„Ако производителите на зелена енергия не плащат цената за достъп до енергийната мрежа на страната, някой трябва да я плати и това са крайните потребители. Но не виждам защо производителите да не си платят сами“, заяви Делян Добрев.

Що се отнася до очакваната отстъпка в цената на газа, който „Булгаргаз“ купува от Русия, енергийният министър заяви, че правителството очаква тя да е по-голяма от 11%.

„Все пак очакваме от 1 януари цената да бъде по-добра, така че нямаше причина да събираме в Чирен количества на сегашните цени, при положение че после ще е по евтино“, обясни министърът.

По-рано в понеделник стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е получил покана за участие в тържествената първа копка на „Южен поток“ от руския президент Владимир Путин.

Събитието е насрочено за 7 декември край руския град Анапа, който се намира на западния бряг на Черно море, откъде  ще тръгва тръбата.

Официалната покана е и до енергийния министър Делян Добрев и до шефа на Български енергиен холдинг Михаил Андонов. Очаква се Путин да събере на първата копка държавните ръководители на всички страни, които участват в проекта.

Първоначално Путин трябваше да посети България на 9 ноември и да направи заедно с Бойко Борисов първата символична копка в Провадия, където се очаква да излиза тръбата на българска територия. Посещенията на руския президент за този месец бяха отложени поради здравословни причини. Впоследствие подписът на споразуменията бе отложен със седмица.

Очаква се на 15 ноември в България да пристигнат шефовете на „Газпром“ за вземането на окончателното решение за строежа на „Южен поток“ в страната. Тогава ще бъде подписан и новият договор за доставка на руски газ.

Шефовете на „Газпромекспорт“ и „Булгаргаз“ ще парафират договора за доставка на руски газ от Нова година, а акционерите в проектната комисния „Южен поток България“ ще сложат парафи под документа, който дава старт на строежа на „Южен поток“.

Очаква се газовият договор да е за шест години и да предвижда значително по-облекчени условия и по-изгодна цена за страната ни. Едно от тях е отпадането на посредниците. Сега те са „Овергаз“, „Винтерсхал“ и „Газпромекспорт“, които оскъпяват горивото до България.

Миналата седмица правителството реши да обвърже строителството на „Южен поток“ с цените на бъдещите доставки на природен газ от Русия. Президентът Росен Плевнелиев заяви, че очаква повече прозрачност и информация за договореностите за газопровода „Южен поток“. Премиерът пък коментира, че Делян Добрев ще го запознае с проекта още в понеделник.

#ток #цени #министър на енергетиката #Делян Добрев #газ #Русия #доставка #„Булгаргаз" #Държавна комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #„Южен поток" #президент на Русия #Владимир Путин #първа копка #министър-председател #Бойко Борисов #газ #цени #Президент на България #Росен Плевнелиев #„Газпромекспорт“ #„Газпром“ #„Овергаз“ #Български енергиен холдинг #Михаил Андонов #„Южен поток България“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници