Путин поканил Борисов за първата копка на „Южен поток"

Путин поканил Борисов за първата копка на „Южен поток"
Събитието е насрочено за 7 декември край руския град Анапа, който се намира на западния бряг на Черно море, откъде ще тръгва тръбата. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Покана за участие в тържествената първа копка на „Южен поток" е получил Бойко Борисов от руския президент Владимир Путин.

Събитието е насрочено за 7 декември край руския град Анапа, който се намира на западния бряг на Черно море, откъде  ще тръгва тръбата, пише „Стандарт".

Официалната покана е и до енергийния министър Делян Добрев и до шефа на Български енергиен холдинг Михаил Андонов. Очаква се Путин да събере на първата копка държавните ръководители на всички страни, които участват в проекта.

Засега обаче не е ясно дали Борисов ще уважи церемонията. В програмата му до края на годината няма планувано посещение в Русия, заявиха правителствени източници.

Първоначално Путин трябваше да посети България на 9 ноември и да направи заедно с Бойко Борисов първата символична копка в Провадия, където се очаква да излиза тръбата на българска територия. Посещенията на руския президент за този месец бяха отложени поради здравословни причини. Впоследствие подписът на споразуменията бе отложен със седмица.

Очаква се на 15 ноември в България да пристигнат шефовете на „Газпром" за взимането на окончателното решение за строежа на „Южен поток"  в страната. Тогава ще бъде подписан и новият договор за доставка на руски газ.

Шефовете на „Газпромекспорт" и „Булгаргаз" ще парафират договора за доставка на руски газ от Нова година, а акционерите в проектната комисния „Южен поток България" ще сложат парафи под документа, който дава старт на строежа на „Южен поток".

Очаква се газовият договор да е за шест години и да предвижда значително по-облекчени условия и по-изгодна цена за страната ни. Едно от тях е отпадането на посредниците. Сега те са „Овергаз", „Винтерсхал" и „Газпромекспорт", които оскъпяват горивото до България.

Миналата седмица правителството реши да обвърже строителството на „Южен поток" с цените на бъдещите доставки на природен газ от Русия. Президентът Росен Плевнелиев заяви, че очаква повече прозрачност и информация за договореностите за газопровода „Южен поток". Премиерът пък коментира, че Делян Добрев ще го запознае с проекта още в понеделник.

#„Южен поток" #президент на Русия #Владимир Путин #първа копка #министър-председател #Бойко Борисов #министър на енергетиката #Делян Добрев #газ #цени #Президент на България #Росен Плевнелиев #„Газпром" #Български енергиен холдинг #Михаил Андонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"