Гърция прие бюджета за 2013 г.

Гърция прие бюджета за 2013 г.
Вотът се разглеждаше като тест за доверието в трипартийната коалиция на премиера Андонис Самарас, която се опитва да изведе страната от дълговата криза и продължаващата вече пет години рецесия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият парламент е приел бюджета за 2013 г., който предвижда сериозни съкращения, чрез което правителството на страната се стреми да гарантира получаването на международна финансова помощ.

Повече от половината членове на състоящия се от 300 души парламент са гласували „за" приемането на бюджета, предадоха АФП и информационна агенция „Фокус".

Гърция се надява да получи 31.5 млрд. евро помощ от международните кредитори. В бюджета се предвижда спад на БВП с 4.5 на сто, ръст на безработицата до 22.8 на сто и съкращения в размер на около 9.4 млрд. евро, предаде радио „Скай".

Предвидено е орязване на заплати и пенсии, съобразно изискванията на кредиторите, за да бъде отпуснат новият транш от спасителните заеми за Гърция, посочи „Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Хиляди протестиращи се събраха пред сградата на парламента в Атина на протест срещу заложените в бюджета за догодина икономии за шеста поредна година, предаде ИТАР-ТАСС. По предварителни данни на полицията в протеста участват около 15 хиляди души.

Вотът се разглеждаше като тест за доверието в трипартийната коалиция на премиера Андонис Самарас, която се опитва да изведе страната от дълговата криза и продължаващата вече пет години рецесия.

Според германския финансов министър обаче тепърва ще се преценява дали приетите от парламента мерки отговарят на изискваните реформи, информира БНР.

Това е задачата на съвещания в Брюксел между Волфганг Шойбле и колегите му от Еврозоната в понеделник.

По-рано гръцкият икономист Плутархос Маридакис прогнозира, че на заседанието в Брюксел финансовите министри на страните от Еврозоната няма да излязат с окончателно решение за отпускане на поредния финансов транш за икономиката.

При гласуването миналата седмица на новите рестриктивни мерки десетки хиляди преминаха в шествие по улиците на гръцката столица. Демонстранти хвърляха камъни, парчета мрамор и коктейли Молотов по полицията, която отговори със сълзотворен газ и водни струи.

#БВП #заплати #пенсии #съкращения #министър-председател на Гърция #Андонис Самарас #транш #Парламент #бюджет #Гърция #еврозона #Брюксел #министър на финансите на Германия #Волфганг Шойбле #икономист

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"