Природозащитници протестират в съда срещу 4 ВЕЦ по река Искър

Природозащитници протестират в съда срещу 4 ВЕЦ по река Искър
Според природозащитниците каскадата „Среден Искър", която се състои от 9 централи, е скандална и застрашава съществуването на емблематичния Искърски пролом. Снимка: monitor.bg
A A+ A++ A

Международната природозащитна организация WWF протестира срещу изграждането на четири руслови ВЕЦ по поречието на река Искър.

WWF е внесла жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решение на Министерството на околната среда и водите, което дава зелена светлина за изграждането на ВЕЦ-овете.

Според природозащитниците каскадата „Среден Искър", която се състои от 9 централи, е скандална и застрашава съществуването на емблематичния Искърски пролом, а четирите нови централи били в противоречие с действащото в България законодателство.

„WWF не е против изграждането на ВЕЦ по принцип. Ние сме против заобикалянето на закона, което се изразява в занижени критерии и хаотично издаване на разрешителни за изграждане на водноелектрически централи. Това води до реализацията на проекти, нанасящи не само екологични, но и икономически и социални вреди на хората," коментира Иван Христов, координатор на програма „Води" на WWF.

Според организацията регионалните инспекции по околна среда и води често осигуряват възможност за реализацията на проекти за ВЕЦ с нелогични мотиви като т.нар. заварено положение, което легализира недопустими от икономическа и екологична гледна точка обекти.

През 2008 г. дейността на каскадата „Среден Искър" причини унищожаването на речна фауна в протежение на 40 км от река Искър.

Това стана заради занижен контрол и неспазване на норми, при което ВЕЦ „Лакатник", който е част от нея, изпусна утайка и причини сериозно замърсяване, посочват от WWF.

„Ако третият етап от каскадата „Среден Искър" бъде реализиран, това ще доведе до унищожаването на най-дългата българска река, която ще престане да бъде свободно течаща, а ще се превърне в серия от язовири," коментира Любомир Костадинов, експерт програма „Води" на WWF.

От природозащитната организация са категорични, че унищожаването на Искър ще доведе до тежки екологични и икономически проблеми като изчезването на крайречни гори и местообитания на приоритетни видове, ликвидация на риболова и рязко увеличение на риска от наводнения.

„За съжаление, четирите случая, които обжалваме, са само малка част от офанзивата по застрояване на последните свободно течащи реки в България. Въпреки ниската си ефективност, тези проекти продължават да бъдат атрактивни за съмнителни капитали," коментира Иван Христов.

Според WWF повечето водноелектрически централи в България се реализират с незаконосъобразни методи.

Често в схемите участвала и местната администрация, като не уведомява населението за възможните рискове, които крие изграждането на поредния ВЕЦ или дори крие информация за конкретни проекти.

Като пример от WWF посочват казуса с нашумелия случай в пиринското село Тешово, където проект за ВЕЦ на бившия областен управител на Благоевград рискува да остави местното население без достъп до вода за битови и санитарни нужди.

Още по-притеснителни са продължаващите случаи на строеж на ВЕЦ в защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000, допълват от WWF.

#WWF #ВЕЦ #река Искър #Върховен административен съд #ВАС #Иван Христов #Любомир Костадинов #НАТУРА 2000

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »