Ето какво време ни чака през септември

Ето какво време ни чака през септември
A A+ A++ A

След горещото време в края на август, при което на места в Дунавската равнина температурите превишиха 35-38 градуса и на много места в България и Гърция се образуваха горски пожари, причинени от сушата, имаме добри новини.

Предстоящият септември ще бъде по-студен, като една от причините са по-честите студени атмосферни фронтове от Северозападна Европа. От климатична гледна точка времето през този месец е трудно за прогнозиране поради честата смяна на циркулацията в Европа.

В първата седмица на септември жегите ще бъдат заменени от серия от студени атмосферни фронтове и температурите ще се понижат. Няма да я има тази изтощителна жега, но пък за сметка на това температурите ще се понижат и ще е ветровито. Отначало ще имаме и гръмотевични бури.

Смяна на циркулацията очакваме към 5-9 септември. Тогава очакваме нов пренос на по-топла и гореща въздушна маса, тогава температурите за кратко ще се повишат и ще са с летни стойности - между и ще са 30-35°C. След краткото затопляне от само три - черти дена в този момент глобалните модели прогнозират нови студени нахлувания. Очакват се нови студени атмосферни фронтове и по-ниски температури.

На базата на настоящите данни, температурите ще са под нормата, а месечната сума на валежите ще са около и над нормата.

Очаква се средните месечни температури през септември да са по-ниски от обичайната норма, която за равнините е между 15 и 19 градуса, за високите полета – между 14 и 17 градуса, а за планините – между 3 и 8 градуса. Най-високата температура през месеца ще достигне до 34-35 градуса, а най-ниската ще бъде около 5-6 градуса.

В западната половина на страната месечната сума на валежите ще се задържи около и над климатичната норма, която за равнините е между 40 и 60 л./кв.м., а за планинските райони – между 50 и 80 л./кв.м. В Източна България ще се наблюдава засушаване.

Астрономическата есен през 2023 година настъпва на 23 септември в 9:50 часа българско време.

Времето през първото десетдневие на септември

През първото десетдневие се очаква температурите да са с 2-5 градуса под климатичната норма. Максималните температури в страната ще са между 23-28°С, а минималните ще са между 13-17, като по-ниски ще са във високите равнини полета в Западна България – до 10-12°С. По-високи ще са температурите по Черноморието - до 18-19 °С, а максималните - от над 25-28°С.

Месецът ще започне с валежи - главно в западните и централни части от страната. На места те ще са съпроводени от гръмотевици, като не са изключени и градушки. Дъждове и гръмотевици очакваме главно над планинските райони, но към края на десетдневката те ще отслабват по интензивност, температурите ще се повишават и на много места ще надминат 30°С. Именно към 5-9 септември се очаква и нов пренос на гореща въздушна маса.

Времето през второто десетдневие на септември

Ще имаме повече слънчеви часове. В първите дни от второто десетдневие времето ще е предимно слънчево, а следобедите – с разкъсана висока облачност и на места в планините не е изключено да превали и прегърми.

Температурите ще се повишават и на много места ще са между 25 - 27°С. Към 14-и - 15-и от югозапад ще проникне малко топъл въздух, дневните температури ще се повишат и ще са между 25 -29 °С. След краткотрайното затопляне , до края на второто десетдневие градусите ще се понижат и ще са под 25°С. Времето ще се определя от серия от преминаващи атмосферни смущения, като вероятността и от циклони ще се повишава, прогнозират от meteobalkans.

Времето през третото десетдневие на септември

Според данните на климатичните модели, вероятността от образуване на средиземноморски циклони е много по-голяма в този период. В първите дни от третото десетдневие ще бъде облачно и дъждовно. Причината за лошото време е очакван циклон, разположен над Западните и Южни Балкани. Очакваме и трайно понижение на температурите към края на периода. Възможни са и първите валежи от сняг над 1800-2000 метра. Повечето модели загатват за честа смяна на динамиката и чести циклони.

Към края на третото десетдневие на септември въздушната маса ще се стаблизира и температурите ще се повишат. Очакват се нетипични за края на месеца максимални температури, и дори на места ще надминат 25-29°С .

Любопитно - Народна метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. Според нея, ако септември е сух, то октомври ще е дъждовен. Така гласи поверието от народната метеорология. Какъвто пък е денят на Свети Симеон (1 септември), то такъв ще е целият декември.

Месечните прогнози дават само обща представа за времето поради невъзможността за по-детайлна прогноза в конкретен регион за толкова дълъг период от време. Месечната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.

#времето #септември

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници