Важни промени при ваучерите за храна

Важни промени при ваучерите за храна

прес

A A+ A++ A

От 1 юли 2024 г. ваучерите за храна ще бъдат изцяло електронни. Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, приети със Закона за държавния бюджет за 2023 г., предвиждат преходен период от шест месеца от 1 януари догодина, в който ще могат да се предоставят и на хартия, както е в момента.

"Това беше една дългоочаквана промяна на пазара", коментира Таня Обущарова, главен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.

По думите й дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение.

Е-ваучерът ще може да се използва частично - дори за минимална покупка. Сега сумата, посочена на хартиения ваучер, трябва да бъде изразходена, защото в търговските обекти не се връща ресто.

Работодателите също ще бъдат облекчени в администрирането, смятат от асоциацията.

"По време на ковид кризата много от служителите работеха от разстояние и бизнесът изпитваше трудности при предоставянето на ваучери на хартия. Смятаме, че дигитализацията ще улесни фирмите, защото ще отпадне нуждата те да бъдат раздавани всеки месец", посочи Обущарова.

Около 10 са лицензираните у нас оператори на ваучери за храна, като в асоциацията членуват четири от тях, които са най-големите на пазара и покриват над 80 процента от него.

В България системата съществува от около 20 години и е доста строго регулирана от Министерството на финансите (МФ) и Националната агенция за приходите (НАП). Всяка година с държавния бюджет се определя годишна квота, която регулира и размера на пазара. Тази година тя е 1,4 млрд. лева - тоест до този размер могат да бъдат издавани ваучери за храна. Освободени от облагане с данък са до 200 лева месечно на работник.

Как работи системата в момента?

На месечна база над 700 000 служители в цялата страна получават ваучери за храна. Около 20 000 са работодателите, които ги предоставят, по данни на асоциацията.

Работодателите поръчват ваучерите на операторите, които ги доставят ежемесечно отпечатани на хартия. След като ги получат, служителите могат да ги използват в широка мрежа от около 10 000 търговски обекта в момента - супермаркети, малки семейни магазини, ресторанти, заведения за бързо хранене и др. С тях обаче могат да купят само храна и хранителни стоки.

Има изрична разпоредба, че сумата, която работодателят предоставя като ваучери за храна, е извън заплатата на работника.

По какъв начин работодателят избира с кой от операторите да работи?

Един от основните критерии е търговската мрежа, тоест да се ползват в широк спектър от търговски обекти. Цената за отпечатването също е критерий, обясни Таня Обущарова.

По думите й през годините интересът расте и все повече работодатели предоставят ваучери за храна не само заради данъчното облекчение, но и заради силната конкуренция на пазара на труда - с цел да привлекат кадри. През годините те се налагат и остават сред най-предпочитаните и разпространени социални придобивки.

Какви са ограниченията за предоставяне?

Работниците, които получават ваучерите, трябва да са заети на трудов договор. От тази придобивка не могат да се възползват заети на граждански договор, както и самоосигуряващи се.

Работодателите не трябва да имат подлежащи на принудително изпълнение задължения към бюджета, тоест необходимо е да плащат данъците и осигуровките си редовно.

Няма обаче ограничения за броя служители в една фирма - има работодатели, които предоставят на няколко души, а други - на десетки, показват още данните на операторите.

Дигитализацията на ваучерите

Електронният ваучер остава социална придобивка и няма да бъде банкова карта, от която да могат да се теглят пари, обясни Таня Обущарова. Той отново ще може да се ползва в определени обекти и само за храна и хранителни продукти.

"Всички по веригата ще имат доста сериозни спестявания, най-малкото защото в момента работодателите поръчват ваучерите ежемесечно и те се доставят всеки месец, което е един сериозен разход за куриер", каза секретарят на Асоциацията на операторите на ваучери за храна у нас.

Според асоциацията първоначално разходът за бизнеса, свързан с електронните ваучери, може да е по-голям, но в дългосрочен план ще се реализират значителни спестявания. Работодателите ще спестят и време в самата компания да администрират, раздават и съхраняват ваучери.

Все още операторите са в процес на консултации с Министерството на финансите и НАП по отношение на контрола, но на база на предварителните срещи се очаква той да остане сходен със сегашния.

"В момента операторите на ваучери за храна дават много подробна информация всеки месец както на МФ, така и на НАП за издадените ваучери, и това ще остане. Информация даваме и за изхарчените в търговската мрежа, и осребрените към търговците суми. Може би в бъдеще ще се предоставя дори повече информация, защото всичко ще бъде онлайн и още по-проследимо и прозрачно, каза Таня Обущарова.

Опитът на други страни

Системата за ваучери за храна съществува в почти всички европейски страни. По думите й ние сме последната, в която не можеха да се издават електронно. В повечето държави хартиените вече са отживелица, като в някои са дигитализирани от повече от десет години.

"Част от операторите от асоциацията сме международни компании, имаме чуждестрани пазари и ще внесем най-добрите практики, като смятаме да предложим на българските потребители последните актуални и удобни решения, защото заслужават същия достъп до модерни технологии, както и всички останали европейски граждани", коментира Обущарова.

Достига ли се квотата?

За миналата година квотата от 1 млрд. лева във вид на ваучери за храна е била почти достигната. Очакванията на операторите за тази са да се изразходи цялата сума от 1,4 млрд. лева.

"Хубавото е, че в последните години Министерството на финансите увеличи доста значително квотата и се съобразява с интереса на работодателите, защото трябва всички да имат една и съща възможност да предоставят тази социална придобивка, ако желаят", каза още тя.

Какво мисли бизнесът за промяната?

От Българската стопанска камара съобщиха, че към момента голям брой работодатели сред членовете им предоставят ваучери за храна на своите служители.
"Очакваме дигитализацията на процеса да засили интереса към тази социална придобивка, тъй като предоставянето на електронни ваучери за храна ще намали административната тежест за работодателите физически да раздават ваучерите всеки месец на своите служители. Това ще спести време и ресурси на работодателите, които ще зареждат ваучерите за храна веднъж месечно, но няма да има необходимост ваучерите да се транспортират, съхраняват и раздават на ръка. Дигитализацията на ваучерите е една дългоочаквана от работодателите промяна, тъй като след пандемията много служители продължават да работят от разстояние. Тя ще спомогне и за цялостното дигитализиране на процесите в държавата и намаляване на административната тежест", коментираха от БСК.

#ваучери за храна #ваучери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници