Президентът и обществото са достатъчно информирани за „Южен поток" според шефа на БЕХ

Президентът и обществото са достатъчно информирани за „Южен поток" според шефа на БЕХ
Пред българското общество е представена достатъчно информация за газопровода „Южен поток", категоричен е изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пред българското общество е представена достатъчно информация за газопровода „Южен поток", категоричен е изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов.

„Всичко, което можеше да бъде казано преди подписването на договора на 15 ноември, е казано," подчерта той в коментар на изявлението на президента Росен Плевнелиев от 10 ноември, че за проекта няма достатъчно информация.

Михаил Андонов е на мнение, че по каналния ред е дадена необходимата информация и на държавния глава, предаде БГНЕС.

Подписването на договора за „Южен поток" бе отложено за 15 ноември заради Деня на национален траур в България във връзка с кончината на патриарх Максим.

Траурният ден на 9 ноември съвпадна с датата, на която първоначално трябваше да бъде подписан договорът.

„Никой не е водил тайни преговори. Българските интереси са достатъчно добре защитени. Всичко е прозрачно," увери изпълнителният директор на БЕХ.

Той уточни, че по проекта „Южен поток" разговорите са се водили от БЕХ, а от руска страна – от „Газпром", които са акционери в газопровода.

„Последните интензивни разговори бяха през август и септември. Вече сме готови да подпишем това инвестиционно решение," разкри Михаил Андонов.

Държавата и БЕХ не са поемали никакви ангажименти по финансирането на „Южен поток", посочи още той и допълни, че финансирането ще бъде на 100% проектно.

Срокът на експлоатация на тръбата е 25 години, а жизненият цикъл - 40 години.

„Съоръженията ще бъдат собственост на компанията „Южен поток България", в която имаме по-равен 50% дял с Газпром," информира още Михаил Андонов.

Той обясни, че реалната цена на газопровода ще стане ясна, след като се проведат всички търгове за доставката на тръби и други материали, но е убеден, че приходите от него са гарантирани.

#„Южен поток" #Михаил Андонов #БЕХ #„Газпром" #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »