ЦИК настоява балотажът на местните избори да е 14 дни след първия тур

ЦИК настоява балотажът на местните избори да е 14 дни след първия тур
A A+ A++ A

Да има 14 дни разлика между първия тур и балотажа на предстоящия местен вот. За това ще настояват от Централната избирателна комисия, стана ясно от днешното изявление на председателя на ЦИК Росица Митева. Тя изтъкна, че могат да се справят и при настоящия модел - за 7 дни между първи и втори тур, но щяло да им бъде по-спокойно да организират балотажа, ако имат две седмици.

Всъщност повече от 10 години различни членове на ЦИК лансират тази теза - първо за президентски избори, а сега и за местни. Окончателно решение не е взето, но е изпратена препоръка на създателя на софтуера за машинното гласуване да заложи по-голям срок между двата тура.

Припомняме, че местните избори трябва да се проведат на 29 октомври. Ако се приеме това предложение балотажът ще е на 12 ноември.

Вотът ще се проведе с машини и хартиени бюлетини, уточни Митева. Тя обясни, че няма проблем със софтуера, но той трябва да се награди, защото, когато е купуван в Изборния кодекс се е предвиждало, че с него ще се гласува в избори за Народно събрание, президент и вицепрезидент.

"ЦИК работи активно по въпроса. В разговор сме със създателя на софтуера, който единствено знае как да го направи. Предполагам, че до 10 дни ще имаме готовност да се обяви поръчка и да се сключи договор с фирма, която да награди този софтуер“, добави председателят на ЦИК.

Техническата трудност за машините идва от факта, че някои общини ще се гласува с до четири бюлетини – за кмет на кметство, кмет на район, кмет на община и за общински съветници. Ако избирател иска да гласува по настоящ адрес, трябва да подаде заявление до 14 дни преди изборния ден, за да бъде включен в Избирателния списък, припомня ЦИК.

Тези избори също ще се проведат под видеонаблюдение и ще бъде осигурено обучение за секционните комисии как да боравят с устройствата.

#ЦИК #балотаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници