Турция спря атаката срещу кюрдските сепаратисти

Турция спря атаката срещу кюрдските сепаратисти
Mлади етнически кюрди протестират в гр. Евбил, Иракски Кюрдистан, протестират пред турското консулство в града срещу нахлуването на турската армия в Северен Ирак, 25 октомври 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турският министър на отбраната Исмет Йълмаз обяви края на масираната неколкодневна военна операция срещу бунтовниците от Кюрдската работническа партия в Югоизточна Турция и Северен Ирак.

Най-мащабното от години турско нахлуване в Иракски Кюрдистан беше в отговор на убийството на 24 турски войници при атаки на ПКК на военни постове в Югоизточна Турция по-рано този месец.

„Операцията, проведена в долината Казан в отговор на атаката срещу Чукурджа, приключи. Но нашата обичайна борба срещу тероризма продължава“, заяви Йълмаз, цитиран от Анадолската агенция и БГНЕС.

Долината Казан се простира между турската провинция Хакари и Северен Ирак. Местността Чукурджа беше епицентър на поредицата едновременни атаки на ПКК срещу осем военни цели в провинция Хакари, при които загинаха 24 турски военни, а 18 бяха ранени.

На 20 октомври турската армия започна „мащабни сухопътни операции, подкрепени от авиацията в пет пункта в Северен Ирак и в Турция“ в отговор на атаките. В операциите участваха 22 батальона.

От думите на министъра не става ясно дали армията е прекратила всички операции от кампанията си, или само тези в един от петте пункта. Йълмаз, който говори пред журналисти в Анкара, допълни, че началникът на ГЩ на армията генерал Неджет Йозел е напуснал зоната след края на операцията, уточнява АФП.

Боевете в Хаккяри, най-кръвопролитните за близо двадесет години конфликт, предизвикаха шок в Турция, отбелязват турските медии.

Мащабните сухопътни операции, подкрепени от авиацията, включваха 22 батальона с приблизително 10 000 войници.

Според Турция ПКК разполага с близо 2000 бойци в Северен Ирак, който използва като тилова база за атаките си срещу турските сили за сигурност.

Кюрдският конфликт в Турция датира от 1984 г. и досега е взел повече от 45 000 жертви.

В Ербил, главния град на Иракски Кюрдистан, новата турска офанзива – последната бе през 2008 г. – се посреща с гняв.

Турската армия многократно е провеждала трансгранични операции в Северен Ирак, за последен път тя нахлу в пограничните територии през февруари 2008 г. В резултат на операцията бяха унищожени 240 кюрдски бунтовници.

За пръв път Турция провежда армейска операция в Северен Ирак през 1983 г. с участието на 70-хилядна военна групировка. Най-голямата операция в региона е осъществена през март 1995 г., в нея участват около 35 хиляди военнослужещи. Тогава бяха унищожени 555 кюрдски бойци, а в боевете загинаха и 64 турски военни.

Най-големи загуби ПКК понася в хода на операцията, проведена от май до юли 1997 г. Тогава са ликвидирани 2370 бунтовници, но големи загуби понасят и турските въоръжени сили – 114 военнослужещи, припомнят местни медии.

ПКК е смятана от Европейския съюз, САЩ и ООН за терористична организация. В продължение на четвърт век тя с оръжие в ръка се стреми да създаде кюрдска автономия в Югоизточна Турция. Нарастващата автономия на Иракски Кюрдистан с оглед на вътрешнополитическите процеси в Ирак е причина за тревога в Анкара, че кюрдите, чийто народ населява освен Ирак и Турция и части от Сирия и Иран, могат да се превърнат в ядро на бъдеща независима кюрдска държава.

#кюрди #Кюрдистан #ПКК #Кюрдска работническа партия #офанзива #Турция #Югоизточна Турция #Северен Ирак #Ирак #Иракски Кюрдистан #Хаккяри #Ербил #турската армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »