Кисинджър: Си Цзинпин поема Китай в период на огромни промени

Кисинджър: Си Цзинпин поема Китай в период на огромни промени
Съперничеството между двете страни няма да доведе до война, защото тя ще има катастрофални последици и както избраният за втори мандат президент на САЩ Барак Обама, така и Си Цзинпин знаят това, подчерта Кисинджър. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Си Цзинпин, който се очаква следващата седмица да бъде избран за президент на Китай за следващите десет години, знае, че поема страната в период на големи промени, заяви бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

Кисинджър коментира, че Си Цзинпин е по-сериозна и категорична личност от предшественика си Ху Цзинтао, цитираха думиоте му  Би Би Си и БНР.

Освен това, според бившият държавен секретар, очакваният нов лидер на комунистически Китай е личност, оформена от различни обстоятелства, сред които опитът му по време на Културната революция има важна роля.

„Той е много наясно с факта, че поема позицията в период на огромни промени, които предстоят за Китай и в известна степен за света", смята Кисинджър.

По думите на носителя на Нобелова награда за мир от 1973 г., голямото предизвикателство пред Китай и Съединените щати ще е да намерят работеща формула за отношенията помежду си.

Съперничеството между двете страни няма да доведе до война, защото тя ще има катастрофални последици и както избраният за втори мандат президент на САЩ Барак Обама, така и Си Цзинпин знаят това, подчерта Кисинджър.

„И двамата лидери знаят, че военен конфликт помежду им ще има резултат, сравним с Първата световна война за Европа и при който няма победители. Така че това е фундаменталното предизвикателство - дали докато всяка от страните преминава през вътрешни предизвикателства, те могат да намерят по-широка работна рамка за китайско-американските отношения", посочи Кисинджър.

#Китай #промени #Си Цзинпин #президент на Китай #Ху Цзинтао #Хенри Кисинджър #държавен секретар на САЩ #Президент на САЩ #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"