Дянков: През 2013 г. двойно повече пари за археология

Дянков: През 2013 г. двойно повече пари за археология
Дянков добави, че парите ще бъдат не само за археологията като наука, но и за консервацията и доизграждането на обектите. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

За 2014 г. за програма „Виа понтика" средствата ще бъдат двойно повече - около 25-30 млн. лева, обяви в Китен финансовият министър Симеон Дянков.

Той добави, че парите ще бъдат не само за археологията като наука, но и за консервацията и доизграждането на обектите, предаде информационна агенция „Фокус".

„С последното постановление от Министерство на културата дадохме още 700 хил. лева. Общо за годината са станали някъде около 16 млн. лева главно в Бургаска област. В това число се включват и някои от второстепенните пътища като Ахтопол – Синеморец, който правим, главно защото там, буквално, на всеки 500 м има археологическа разкопка", обясни той.

„Следващата година смятаме да удвоим парите, защото вече като стигнем до няколко нива, ни е много по-ясно какво допълнително е нужно. И по-голяма част от проектите в Китен, Черноморец, Созопол вече работим и с архитекти за консервация и за вдигане до зъбер и там ще отиват по-голямата част от парите, затова през следващата година парите ще бъдат повече, просто да покажем това, което е било в миналото", разясни министър Дянков.

#археология #Китен #Министър на финансите #Симеон Дянков #консервация #Министерство на културата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"