Доставчикът на „Хюндай" не бил извършил нарушения, ще обжалва

Доставчикът на „Хюндай"  не бил извършил нарушения, ще обжалва
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за извършени нарушения на Закона за защита на конкуренцията от „Индустриал Комерс" е неоснователно, се казва в официално писмо до медиите от ръководството на компанията – доставчик на „Хюндай" за България.

„Индустриал Комерс"  са категорични, че ще обжалват решението и наложената глоба. В писмото се посочва, че дружеството разполага с всички документи и доказателства, оборващи обвиненията на КЗК и те ще бъдат предоставени на съда.

В четвъртък КЗК реши да наложи глоба на официалния дистрибутор за България на автомобилите „Хюндай" от 10% от оборота за 2011 г., което се равнява на близо 16 млн. лв.

От „Индустриал Комерс"  са категорични, че нямат картелни споразумения със собствените си дилъри. В писмото се посочва, че няма нарушение на закона, тъй като дистрибуторите на автомобилите на марката са комисионери на вносителя и не придобиват собственост върху автомобилите, като продават от негово име и за негова сметка.

„Няма как те да определят цена на стока, която не е тяхна собственост. Следователно не може да има картелно споразумение. Цените на нашите автомобили никога не са били фиксирани и се променят съобразно производствените и пазарните изисквания, което е очевиден факт", се казва в официалната позиция на „Индустриал Комерс" .

В писмото се посочва също, че в България марката „Хюндай" винаги е била с пазарен дял под 3%, а в Европейският съюз при пазарни дялове под 5% се приема, че фактически не е възможно да се окаже влияние върху свободната търговия.

Добавя се още, че от „Индустриал Комерс"  са предложили на КЗК да отстранят всички, подлежащи на съмнения от тяхна страна, клаузи в договорите.

„Защо Комисията отхвърля поемането на ангажименти от фирма като нашата, работеща в една от най-конкурентните среди, а именно автомобилния пазар, а в същото време приема подобни ангажименти при подобни казуси с групи отделни компании, като казусите с петролните фирми, с различните хранителни вериги и мобилни оператори, които са значително по-голям фактор за възпрепятстване на свободната конкуренция", се казва още в писмото.

Недоумение в санкционираната страна буди и „безпрецедентният размер на наложената глоба" от 16 млн. лева.

„Тя е наложена реално за предполагаемо неправомерно продадени от нас чрез нашите дилъри (комисионери) в картелно споразумение около 100 броя автомобили и около 200 хил. лева оборот от продадени резервни части през 2011 г. Факт е, че 90 % от оборота на „Индустриал Комерс" е формиран от продажби на автомобили и сервизна дейност, извършени директно от компанията.

В този случай не може да става дума за картелно споразумение, но е наложена максимална глоба върху този оборот, уточняват ръководителите на компанията.

В официалната позиция на вносителя на „Хюндай" се посочва, че през последните години Европейската комисия санкционира автомобилни фирми за подобни нарушения, но със значително по-малък процент от продажбите на провинилите се компании.

По дело на „Фолксваген"  първоначално исканата глоба е била в процентно съотношение 0.03 % спрямо оборота. Впоследствие тя е била намалена от съда.

„Ако средната глоба, налагана от ЕК към фирми от автомобилния бранш, е 0.03 %, в нашия случай това би означавало не повече от 55 хил. лв.", се изтъква в писмото.

От „Индустриал комерс" посочват, че решението на КЗК е „изключителен акт на несправедливост спрямо средния и малкия бизнес", като в заключение от компанията поставят и следния въпрос: „Каква е целта и истинската причина за предявяването на тази безпрецедентна глоба от страна на КЗК към фирма, която по никакъв начин не влияе и не застрашава свободната конкуренция в България и ЕС?"

#КЗК #глоба #дистрибутор #„Хюндай" #Комисия за защита на конкуренцията #„Индустриал комерс" #ЕС #ЕК #Европейски съюз #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"