Експерти: Алексей Петров е подценил ситуацията (ОБЗОР)

Експерти: Алексей Петров е подценил ситуацията (ОБЗОР)

Стоп кадър/НОВА - архив

A A+ A++ A

Информационно затъмнение 30 часа след показното убийство на Алексей Петров. Днес от прокуратурата и МВР не коментираха покушението.

Категоричен отговор на основни въпроси като тези какво е оръжието на убийството и от каква дистанция са произведени изстрелите все още липсват. Причината - разследването е на твърде ранен етап, а информацията - чувствителна. Все пак криминалисти, адвокати и следователи начертаха възможните сценарии. Според тях вероятно стрелецът е използвал карабина, а негов съучастник му е помогнал да се изтегли от местопрестъплението.

По отношение ролята на охраната на Петров - и тук има единодушие сред експертите - бившата барета е подценила опасността. А най-правилният ход в случая бил охраната на Петров изобщо да не допусне разходката в планината.

Според специалистите има причини да се смята, че стрелбата срещу Алексей Петров не е произведена от непосредствена близост. „За мен най-вероятното оръжие е дълго, нарезно оръжие, тип „карабина“. Със сигурност е била с оптически прицел, достатъчно качествен, за да може да приближи обекта и да си избере участък в тялото, в който да се стреля и да попадне проектилът“, каза криминалистът Иван Савов. Той добави, че модерните карабини могат да произведат качествен изстрел от дистанция около 800 метра. „В случая не говорим за такова нещо, просто защото там няма такова пространство. Според мен е стреляно в диапазона от около 30 до 80-100 метра, не повече“, подчерта Савов.

По думите на адвокат Димитър Марковски най-вероятно целта е била да се произведе само един смъртоносен изстрел, но заради развоя на събитията не изключва хипотезата за двама стрелци, разказва Нова тв.

Дори стрелецът да е бил сам, го е чакало подкрепление, убеден е Иван Савов. „Пътеката върви успоредно на павиран път. Логично е някъде на павирания път да има спрял автомобил, в който да има втори човек”, твърди криминалистът е допълва, че стрелецът е разполагал с по-малко от минута, за да се изтегли от мястото. Професионалният почерк на покушението подсказвал, че извършителите са изучавали навиците на Петров. Знаели са къде се разхожда и по кое време. Имотите му вероятно също са били наблюдавани.

Алексей Петров често е провеждал своите неформални срещи в ресторанта си в квартал „Кръстова вада“. Заведението е обградено от внушителен зид, камери и бариери - белег, че Петров е засилил бдителността си през последните години. Само на около 100 метра от ресторанта се намира друга ключова локация - мястото на втория опит за покушение срещу „Трактора” през 2015 година. Тогава срещу автомобила, с който той се е движел, е открит огън от храсти в близост.


#Алексей Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници