Българка е на финал на Световното по шах

Българка е на финал на Световното по шах

Община Бургас

A A+ A++ A

Международен майстор Нургюл Салимова се класира за финала на Световната купа по шахмат за жени, която се провежда в Баку. С това тя си осигури и участие в турнира на претендентките през 2024 година, който ще излъчи едната от двете участнички в следващия мач за световната титла при жените.

В полуфиналите на Световната купа 20-годишната българка отстрани поставената под номер 9 в схемата Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки. В тайбрека по бърз шах, който се проведе днес, тя се наложи с 2,5:1,5 точки, след като в предишните два дни двете състезателки направиха ремита в партиите по класически шахмат.

Салимова осъществи пробив още в първата партия за деня. С черните фигури тя накара много по-опитната Музичук да се предаде на 32-рия ход, два хода преди да бъде матирана. Младата българка, която е номер 29 в стартовия списък, изигра срещата смело, а черешката на тортата бе на 29-ия ход, когато игра Bf5. Тя остави топа си b8 непокрит, а световната шампионка в ускорения шахмат за 2014 година и двукратна световна шампионка в блица Музичук попадна в капана на българката, след който вече нямаше как да се измъкне от загубата.

Във втората партия, в която бе с белите, Салимова се нуждаеше от реми и изглеждаше близо до него, но притисната и от времето българката направи няколко неточни хода в ендшпила. С пешка по-малко тя трябваше да се предаде на 63-тия ход. Така Музичук изравни резултата на 2:2 и тайбрекът продължи с две партии на контрола 10 минути плюс 10 секунди за ход.

Салимова беше с белите фигури в първата от двете 10-минутни партии, а Музичук избра вариант на приет Дамски гамбит. Украинката обаче явно не беше подготвена за такова начало и още след дебюта българката получи много по-добра позиция. Салимова успя да развие преимуществото си и още на 23-тия ход успя да накара Музичук да се предаде.

При втория си опит да затвори мача младата българка не трепна и направи реми на 33-тия ход с черните фигури, макар и да имаше позиция, в която спокойно да търси и победата.

Във финала на Световната купа, който ще се проведе от 19 до 21 август, Нургюл Салимова ще се изправи срещу Александра Горячкина. 24-годишната рускиня е номер 2 в стартовия списък и игра във финала на първото издание на Световната купа за жени през 2021 година, когато отстъпи на сънародничката си Александра Костенюк. През 2020 година тя игра и в мача за световната титла при дамите, но отстъпи на китайката Цзю Вънцзюн.

С класирането си за финала Салимова, която е бивша световна шампионка за момичета до 12 години, си осигури минимум 35 000 долара от наградния фонд на турнира. Ако спечели Световната купа, тя ще прибере още 15 000 долара.


#Нургюл Салимова #шахмат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници