Анджелина Джоли очарова критиците си в Сараево

Анджелина Джоли очарова критиците си в Сараево
Филмът на Анджелина Джоли за войната в Босна и Херцеговина пожъна неучакван успех в Сараево. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Филмът на Анджелина Джоли за войната в Босна и Херцеговина пожъна неочакван успех в Сараево.

Прожекцията на филма в Сараево пред представители на асоциации на жертвите в четвъртък предизвика положителни реакции дори от страна на най-строгите местни критици на Джоли, съобщи „Ройтерс“.

Жертви на войната в Босна (1992–1995) имаха своите възражения срещу филма на Джоли и тя беше принудена да заснеме по-голямата част от сцените в съседна Унгария. Само някои от сцените на открито са заснети в Босна.

„Тя е направила един фантастичен филм за Босна и Херцеговина, наистина мога да кажа това от гледната точка на човек, който е преживял войната“, каза Мурат Тахирович, председател на босненската асоциация на военноплениците, пред националната телевизия в Сараево.

Тахирович беше сред представителите на пострадалите от войната, поканени на прожекцията на дебютната продукция на Анджелина Джоли „Земя на кръв и мед“.

„Всеки трябва да гледа този филм“, отбеляза Тахирович.

Жертви на сексуално насилие в Босна писаха до агенцията на ООН за бежанците, че Джоли не заслужава да бъде посланик на добра воля на агенцията.

За първи път Джоли дойде в Босна именно като посланик на добра воля.

„Два часа не стигат да се покажат всичките ужаси на войната, но мисля, че Анджелина успя да го направи“, каза Саджида Хаджич от организацията на жените, пострадали във войната, и една от най-яростните критици на Джоли.

„Филмът беше толкова силен, но ако беше заснет в Босна, щеше да е още по-силен“, каза Хадиджа Мехмедович, която е загубила съпруга и двамата си сина в клането в Сребреница през 1995.

Прожекцията беше затворена за медиите.

„Земя на кръв и мед“ разказва историята на мюсюлманска жена на име Айджа, която се влюбва в сърбина Даниел преди войната в Босна. Впоследствие Даниел се превръща в похитител на Айджа, а тя – в негова заложница.

Ролите в лентата се изпълняват от балкански актьори. Филмът излиза по кината в САЩ на 23 декември.

#ООН #филм #дебют #Джоли #Анджелина Джоли #Херцеговина #война #Босна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »