Световните медии за убийството на Алексей Петров: Нов изблик на насилие шокира България

Световните медии за убийството на Алексей Петров: Нов изблик на насилие шокира България

pixabay

A A+ A++ A

България попада в полезрението на свеетовните медии във връзка с няколко теми. Агенциите "Асошиейтед прес" и "Франс прес" информират за убийството на Алексей Петров и представят кратка справка кой е той.

През 90-те години на миналия век убийствата на обществени фигури се случваха често в България, но сега новият изблик на насилие шокира страната, отбелязва "Асошиейтед прес".

В новината по същата тема, публикувана от "Франс прес", се припомня, че неотдавна известен български престъпник, издирван от Интерпол, е бил убит в дома си в Кейптаун, Южна Африка.

"Дойче веле" и Ей Би Си също пишат за убийството на Алексей Петров. Ей Би Си акцентира, че то е станало посред бял ден, а "Дойче веле" припомня, че убитият е имал полемично минало.

Италианската агенция АНСА и вестник "Кориере дела сера" коментират случая с тримата българи, задържани във Великобритания, по подозрения в шпионаж в полза на Русия. И двете медии поставят акцента върху това, че те са притежавали и фалшиви италиански паспорти, редом с документи за самоличност на други държави.

Британското издание "Спектейтър" също се спира върху случая с тримата българи, задържани на Острова. "Дали Путин извършва аутсорсинг на шпионажа си в България", пита изданието в заглавието на публикацията си. В нея се припомня, че "расовите, религиозните и културните връзки не се разкъсват толкова лесно и историческите връзки на България с Русия очевидно са все още непокътнати на някои нива".

"При положение че руските граждани във Великобритания са под строго наблюдение след нахлуването на Путин в Украйна, не е изненадващо, че Кремъл изглежда се обръща към българските си приятели и иска от тях да направят някои услуги от миналите времена", се допълва в материала.

Британският в. "Таймс" пише, че двойката сред тримата български граждани, заподозрени в шпионаж, е отделяла от времето си, за да помага на българи мигранти във Великобритания. Двойката е разказала как е приемала оферти за работа вечерта, за да може да прекарва дните си, като предлага на българите, устройващи се в Лондон, безплатни курсове по английски и съвети как да станат британски граждани.

Изданието "Нюзуийк" пък се спира върху убийството на инвеститор в криптовалути, чието тяло бе намерено разчленено в София. Медията припомня, че убитият 41-годишен мъж, е имал и американско гражданство и представя какво пишат българските медии за предполагаемите мотиви за това деяние.

"Това е вторият криптоексперт, който бе намерен убит при брутални обстоятелства в рамките на месец", посочва "Нюзуийк". Първият беше Фернандо Перес Алгаба, части от чието тяло бяха открити в червен куфар, изхвърлен в Буенос Айрес на 23 юли, след като той беше обявен за издирване пет дни по-рано. Аутопсията на тленните му останки разкри, че той е бил прострелян три пъти, преди трупът му бъде разчленен.


#Алексей Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници