Сърбия получава 400 млн. долара от Световната банка

Сърбия получава 400 млн. долара от Световната банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Световната банка ще отдели на Сърбия финансова помощ в размер на 400 млн. долара за попълване бюджета на страната за 2013 г., съобщи директорът на Световната банка за Югоизточна Европа Джейн Армитидж.

Армитидж е на посещение в Белград начело на делегация на Международния валутен фонд (МВФ) за преговори със сръбския премиер Ивица Дачич, предаде БГНЕС.

Първият транш от 100 млн. долара Сърбия ще получи след като договори с МВФ нов кредит. По думите на Армитидж, Световната банка прогнозира до1.5% спад на брутния вътрешен продукт на Сърбия за 2012 г. - показател, явяващ се най-слабитя в региона.

За 2013 г. Световната банка очаква икономически ръст за страната от 2.5%, като прогнозата се базира на очакванията за възстановяване на селското стопанство, производството на автомобили в завода на „ФИАТ" в Сърбия и преки чуждестранни инвестиции.

Белград вече поиска от Китай и китайската Експортно-импортна банка кредит в размер на 1.8 млрд. долара за реализация на инфраструктурни проекти. Друг един кредит е обещан още през 2009 г. от Русия - 800 млн. долара за модернизация на железопътната мрежа.

#Сърбия #финансова помощ #Китай #Русия #МВФ #Международен валутен фонд #Фиат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"